Окружний суд скасував чотиримільйонний штраф телеканалу "Інтер" за розпалювання ворожнечі

04 липня 03:46

Тепер вважається, що ніхто не розпалював ворожнечу.

 

Скасування раніше прийнятих судових рішень, схоже, набуло в Україні характер епідемії. Що цікаво скасовуються вони через досить тривалий час, раптово і без пояснень, правда, іноді залишаючи другій стороні можливість скористатися апеляцією або касацією.

Окружний адміністративний суд Києва скасував штраф у 4 мільйони гривень ($ 150 тис.) для телеканалу "Інтер" за слова ведучих під час концерту до 9 травня про перейменування вулиць "іменами фашистських злочинців", передає Громадське.

Про це зазначається в рішенні суду.

Мова йде про штраф за концерт 2018 року, коли ведучий, зокрема, заявив: "Ми не дозволимо називати вулиці іменами фашистських злочинців".

Нацрада з питань телебачення і радіомовлення оштрафувала "Інтер", визнавши заяву ведучих концерту розпалюванням ворожнечі та закликом до розв'язування агресивної війни або її пропаганди.

У той же час суд прийшов до висновку, що в заявах ведучих є "ознаки оціночних суджень", однак вони не є розпалюванням ворожнечі та закликом до розв'язування війни або її пропагандою.

"Ознака заклику і розпалювання ворожнечі не означає факт вчинення такого заклику, оскільки не містять безпосередньо звернення до аудиторії з пропозицією до розв'язування агресивної війни", - йдеться у рішенні.

Також суд вважає, що в промовах ведучих немає "пропаганди держави-агресора, дискредитації людей, які боролись проти нацистської та радянської окупації і за незалежність України".

Крім того, Окружний адмінсуд вважає, що Нацрада створює умови для поширення цензури і привласнення інформації про висвітлення історичних подій в Україні".

Таким чином, суд скасував штраф для телеканалу "Інтер" і зобов'язав Нацраду відшкодувати судові витрати більш ніж на 1,5 тисячі гривень ($ 57,25). Регулятор має можливість подати апеляцію на це рішення суду.

Нагадаємо, 9 травня 2018 року в Києві на вулиці Щусєва в будівлю, де розташовується новинний продакшн телеканалу "Інтер", кинули "коктейль Молотова".

Нагадаємо, 22 травня 2017 року народний депутат Антон Геращенко ( "Народний фронт") повідомив про видворення Шувалова з України із забороною в'їзду терміном на п'ять років.

Сам Шувалов назвав заборону в'їзду в Україну "абсурдною" і пов'язав її із нібито "міжвидовою боротьбою українських політиків" і "тиском" на свободу слова.

У березні 2014 року Служба безпеки України вже видворяли Ігоря Шувалова з країни. За даними Антона Геращенка, рішення було скасовано "під тиском співвласників телеканалу "Інтер" на тодішнього голову СБУ Валентина Наливайченка". Після чого Шувалов ще три роки продовжував керувати інформаційним блоком "Інтера".