Оголошено конкурс на посаду голови Національного агентства з питань запобігання корупції

08 листопада 12:51

За відсутності проблем керівника можуть обрати вже 18 грудня.

 

Конкурсна комісія з обрання голови Національного агентства з питань запобігання корупції 8 листопада провела перше засідання та оголосила старт конкурсу, повідомила член комісії, координаторка "Медійної ініціативи з прав людини" Ольга (Решетилова) Кобилинська на сторінці у Facebook.

"Якщо серед кандидатів знайдеться людина, яка відповідатиме всім критеріям і високим стандартам посади, її ім'я стане відоме вже 18 грудня 2019 року. Конкурс буде проведено в кілька етапів. Він включатиме попередній відбір на основі поданих документів, текстування з професійних знань і психологічних тест, і останній етап – інтерв'ю", – написала Кобилинська.

За її словами, наразі обрано двох співголів конкурсної комісії – Тільмана Хоппе від міжнародних представників та Катерину Риженко від української сторони.

31 жовтня Кабінет міністрів України затвердив склад конкурсної комісії, яка обиратиме нового голову Національного агентства з питань запобігання корупції. Згідно із законом про перезавантаження НАЗК, новообраний голова агентства повинен розпочати роботу до нового року.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому президентський законопроект №1029 про забезпечення ефективності інституціонального механізму запобігання корупції, який перезавантажує агентство шляхом звільнення його діючого керівництва і зміни моделі управління з колегіальної на одноосібну: замість п'яти членів НАЗК буде керувати один голова.

Впродовж двох місяців уряд має провести конкурс на посаду керівника агентства з запобіганню корупції. Конкурсна комісія буде складатися з шести членів, яких обере Кабмін. Половина її складу повинна бути представлена міжнародними експертами, яких уряду рекомендують донори України у сфері протидії корупції.

Главу НАЗК будуть призначати строком на чотири роки без права переобрання на посаду після двох термінів поспіль. Він може призначити собі трьох заступників.

Звільняти главу також буде Кабмін. Однією з підстав для звільнення є висновок Комісії по проведенню незалежної оцінки ефективності діяльності агентства про неефективність на посаді.