Оглядач назвав терміни процесу України проти Росії у справі про захоплення кораблів та їх екіпажу

22 травня 18:58

Росіяни не відрізняються оригінальністю і в судах, де розглядаються міждержавні спори, йдуть стандартним раніше доріжці, підкреслює Кравченко.

 

Україна продовжує суд з Росією у справі про захоплення військових кораблів і членів їх екіпажів. Після того, як українська делегація відправить електронною поштою свій меморандум, у росіян є три місяці, щоб підготувати свої заперечення щодо нього, пише у своїй статті для ZN.UA оглядач відділу міжнародної політики Володимир Кравченко.

Автор упевнений в тому, який шлях оберуть росіяни: оскільки вони не вирізняються оригінальністю і в судах, у яких розглядаються міждержавні спори, йдуть второваною раніше стежкою. Швидше за все, Москва й цього разу скористається своїм правом, щоб оскаржити юрисдикцію суду.

"Ще в період роботи Міжнародного трибуналу з морського права за зверненням України про застосування тимчасових заходів проти Росії позиція росіян полягала в тому, що судді не можуть приймати цей позов, оскільки військова діяльність не входить у сферу їхньої компетенції. У російському МЗС вважали, що такі питання треба розглядати в рамках міжнародного гуманітарного права, а не морського. Цього ж погляду в Москві дотримуються й тепер, що, втім, не заважає росіянам розглядати українських моряків не як "військовополонених", а як "порушників кордону", - пише Кравченко.

Позиція ж Києва полягає в тому, що у справі про затримання українських військових кораблів та членів їхніх екіпажів питання визначення юрисдикції не можна вирішити окремо від розгляду справи по суті. Твитнуть Поделиться

Автор підкреслює, що якщо суд погодиться з аргументами України, то росіянам треба буде подати свій контрмеморандум протягом шести місяців після рішення Арбітражу відхилити їх заперечення щодо юрисдикції суду.

З таким розвитком подій у Києві очікують, що вердикт у справі оголосять десь у середині 2022 року Твитнуть Поделиться

"Але якщо в Гаазі погодяться з аргументами Росії розділити процес на дві стадії, то наша делегація отримає ще три місяці на підготовку відповіді на російські заперечення. Сам же процес може тривати ще років п'ять", - пише Кравченко.

Важко сказати, котрому з двох варіантів віддасть перевагу суд. Твитнуть Поделиться

"Але абсолютно точно, що ігри з виконанням наказу Міжнародного трибуналу з морського права і його очевидна затримка ускладнили становище РФ в Арбітражному трибуналі: судді не люблять, коли зволікають із виконанням їхніх рішень.", - резюмує Кравченко.

Читайте також: Nord Stream 2: близько 350 німецьких компаній турбуються про свій бізнес через санкції США

Детальніше про те, як Україна продовжує суд з Росією у справі про захоплення військових кораблів і членів їх екіпажів, читайте в статті Володимира Кравченка "Лист у Гаагу" для ZN.UA.