Оглядач аналізує, на чиєму боці західні симпатії напередодні другого туру виборів президента України

06 квiтня 13:14

Для Європи головне - не прізвища кандидатів, а демократичний процес, реальні реформи та ефективна боротьба з корупцією, а не їх імітація.

 

На чиєму ж боці західні симпатії? Офіційно - ні на чиєму. І неофіційно, частіше за все, теж. Варшава, наприклад, навіть спеціально підкреслила вустами глави президентської канцелярії К. Щерського: "Ми, польські політики, особливо тут, у президентському палаці, не маємо свого фаворита". У більшості європейських столиць така ж позиція. Де не люблять і не поважають Порошенко, десь дивуються можливості побачити коміка в кріслі президента воюючої країни, де просто з цікавістю спостерігають за подіями в Україні, а десь - і зовсім зрідка байдуже поглядають.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Тетяна Силіна. За її словами, в цілому для Європи, за свідченням багатьох співрозмовників, головне - не прізвища кандидатів, а демократичний процес, реальні реформи та ефективна боротьба з корупцією, а не їх імітація.

"Але, схоже, є і деякі виключення - Брюссель і Берлін. Звернули на себе увагу два схожих повідомлення прес-служби президента Порошенка про дві телефонні розмови з президентом Європейської ради Дональдом Туском і канцлером Німеччини Ангелою Меркель. Обидва метра європейської політики, як свідчить президентський сайт, привітали Петра Порошенка з виходом у другий тур. Ми, звичайно, дуже здивувався, оскільки в світовій дипломатичній практиці не прийнято поздоровляти "з виходом у другий тур", вітають з перемогою", - зазначає оглядач. - Наші європейські джерела підтвердили, що розмова між Порошенком і Туском дійсно відбувся. І натякнули, що на відміну від інших столиць, Брюссель, точніше, вище керівництво Євросоюзу, воліли б бачити на посаді президента України добре знайомого їм, нехай і не безгрішного Порошенка, ніж екстравагантного, непередбачуваного і досі нікому на міжнародній арені не відомого коміка Зеленського. Доказом тому може служити несподіваний міні-саміт в Брюсселі за 10 днів до виборів, в якому з європейської сторони взяли участь глави всіх трьох інституцій Євросоюзу - президент Європейської ради Д.Туск, президент Єврокомісії Ж.-К. Юнкер і президент Європарламенту А.Таяні. Мабуть, в очікуванні масового заїзду в Брюссель власних коміків після травневих виборів до Європарламенту керівництво ЄС вирішило, що комедіант ще і в президентському кріслі в Києві - це вже зайві "веселощі" для бідної Європи".

Детальніше про ставлення західних партнерів до виборів та кандидатів у президенти читайте в статті Тетяни Силіної "Аналіз кандидатів - версія Заходу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".