Один з українських в'язнів у РФ Микола Карпюк у подробицях розповів, як його катували

02 жовтня 17:43

Українця катували електричним струмом, засовували голки під нігті, і цілодобово не давали спати.

 

Затриманий росіянами 17 березня 2014 українець Микола Карпюк, заступник лідера "Правого сектора" з ідеологічної роботи, який знаходиться в російському СІЗО, розповів про тортури, які до нього застосовували співробітники спецслужб РФ, для того, щоб вибити з нього зізнання в участі в бойових діях у Чечні в 1994-95 роках.

Все це він описав у своєму листі до Європейського суду з прав людини, яке є в розпорядженні редакції DT.UA.

"Мої руки були скуті за спиною наручниками. Мені зв'язали мотузками ноги і руки, наручники зняли. До другого пальця правої ноги і середньому пальцю правої руки приєднали клеми. Потім почали пропускати через мене електричний струм з різною тривалістю: то протягом десятків секунд, то миттєвими поштовхами, то тривалий час. Скільки часу це тривало не знаю. Я ні в чому не зізнавався, оскільки не брав участі в бойових діях", - розповів Карпюк.

Читайте також: Росія хоче обміняти Сенцова і Кольченка на полонених ГРУшників – Рубан

За його словами, під час проведення такого роду "дізнань" йому часто говорили: "Ти робив те-то", "Тоді-то ти прибув в Грозний і робив те-то і те-то", "З тобою були такі-то люди" і подібні звинувачення.

Через деякий час його четверо діб тримали в заґратованому відсіку слідчої кімнати розміром метр на метр, і все це час не давали спати.

"Через тортури електрикою у мене заніміли пальці рук. Я їх погано почував. Вивозили мене для цих "процедур" чотири ночі. Струм пропускали через різні частини тіла: через все тіло, через серце, через статеві органи. Мені засовували під нігті якісь голки, але я болю не відчував, мабуть через те, що не відчував пальці рук", - розповів українець.

Він також поділився обставинами, за яких, зрештою, "зламався": "Максим (старший групи – ред.) сказав, що вони втомилися від моєї впертості і він дав команду схопити мого сина і привезти, щоб на моїх очах піддати його тим же тортурам. Він так само сказав, що привезуть і дружину, якщо вийде. Але їм буде достатньо і сина. Я заявив, щоб не чіпали сина і дружину, я готовий прийняти провину і підписати усі необхідні документи".

Крім того, Микола Карпюк стверджує, що на зустріч до Москви з "наближеними Путіна", під час поїздки на яку його затримали прикордонники РФ послав лідер "Правого сектора" Дмитро Ярош.

12 жовтня у Верховному суді республіки Чечня в Грозному почнеться розгляд по суті справи щодо двох українських громадян - Миколи Карпюка та Станіслава Кліха. Їх обох звинувачують в участі у першій чеченській війні в 1994-1995 роках, зокрема, у вбивстві російських військових. За сукупністю статей обом загрожує від 15 років до довічного ув'язнення. Третьому "співучаснику" цього "бандформування", теж громадянину України Олександру Малофееву вже винесли вирок. Шатойский районний суд Чечні 29 вересня засудив його до 24 з половиною років ув'язнення.

Детальніше про "чеченську" справу, яку "шиють" українцям слідчі органи РФ, а також про застосовані до них тортури читайте у статті Анастасії Станко "Велика українсько-чеченське справа" у свіжому номері "Дзеркала тижня. Україна".