Одеська міліція запобігла виборчим "каруселям" у Затоці

28 вересня 18:25

Правоохоронці виявили факт масової реєстрації студентів Одеської юракадемії в селищі.

 

Представники громадських організацій, які борються за прозорість виборчого процесу на майбутніх місцевих виборах, звернулися до управління МВС в Одеській області та Центрвиборчком. За даними активістів, студенти Національного університету "Одеська юридична академія" масово реєструються у спортивно-оздоровчому комплексі "Феміда", який належить навчальному закладу, повідомляє Інтерфакс-Україна.

Як повідомив начальник одеського обласного УВС Георгій Лорткіпанідзе, міліція перевірила і підтвердила дані факти. Незважаючи на те, що "Феміда" розрахована на 250 ліжко-місць і не є студентським гуртожитком, в ній було зареєстровано 296 учнів. Студенти також підтвердили дані факти, зазначивши, що на території спортивно-оздоровчого комплексу вони не проживають.

"Історія виборів в Україні має багато фактів виборчих "каруселей", а також реєстрації студентів для отримання необхідного результату в окремих округах", − зазначив Лорткіпанідзе. Він також додав, що міліція звернулася в Державну міграційну службу з проханням перевірити законність масової реєстрації студентів в Затоці. Правоохоронці збираються перевірити факти реєстрації великої кількості громадян у квартирах.

Селище Затока входить до складу міста Білгород-Дністровський Одеської області. Одним з кандидатів на посаду селищного голови Затоки є депутат Одеської міської ради та проректор юракадемії з адміністративно-господарської роботи Микола Крикливий.

Президентом Національного університету "Одеська юридична академія" є народний депутат, екс-регіонал Сергій Ківалов, який очолював Центральну виборчу комісію України у 2004 році. Масові фальсифікації на президентських виборах 2004 року, в тому числі активне використання "каруселей" та адмінресурсу, призвели до масових протестів, які переросли в Помаранчеву революцію. Верховний Суд України 3 грудня 2004 року визнав результати другого туру виборів недійсними, а 8 грудня Верховна Рада затвердила новий склад ЦВК, під керівництвом якого було проведено повторне голосування.

У березні 2015 року Генеральна прокуратура України відновила слідчі дії у відношенні Сергія Ківалова в рамках кримінального провадження, розпочатого 21 листопада 2014 року.