Очільниця МОЗ розповіла про долю медичного канабісу в Україні

04 вересня 13:52

Уляна Супрун у свій час говорила, що легалізацію медичного канабісу в Україні блокував голова МВС Арсен Аваков.

 

Міністерство охорони здоров'я узгодить з Міністерством внутрішніх справ питання про медични й канабіс, заявила очільниця МОЗ Зоряна Скалецька під час пресконференції. Вона зазначила, що отримала список документів для розгляду на засіданні Кабінету міністрів, серед яких були також документи про медичну марихуану.

Скалецька повідомила, що оскільки документи підлягати переголосуванню, "вони всі були завернуті". Вона також додала, що позицію міністра внутрішніх справ Арсена Авакова щодо легалізації медканабісу вони обговорили в урядовій ложі в парламенті.

"Справді, є питання. Але це не означає, що вони категоричні, ми повинні просто опрацювати цей момент детальніше, з максимальним визначенням питання медичного застосування. І якщо ми належним чином обґрунтуємо, я думаю, у нас може бути конструктивна розмова", - заявила Скалецька.

Голова МОЗ зазначила, що до законопроекту, який вже подали у Верховну Раду, є досить багато питань - чи не виходить він за рамки заявленої мети, тобто, виключно медичного застосування канабісу.

"Наскільки мені відомо, серед депутатів "Слуги народу" є свої ідеї, інші, з цього питання. Тому, можливо, ми побачимо ще якийсь законопроект у цій сфері", - додала Скалецька.

Раніше колишня в. о. міністра охорони здоров'я Уляна Супрун заявила, що легалізацію використання марихуани в Україні в медичних цілях блокував глава МВС Арсен Аваков. За її словами, легалізацію медичного канабісу погодили СБУ, Мінекономрозвитку і торгівлі, Мінфіну і Міністерство охорони здоров'я. А МВС виявилося єдиним відомством, яке відмовилося це робити.

Супрун говорила про постанову Кабміну №770-2000-п, якою затверджено перелік наркотичних і психотропых речовин і прекурсорів.

20 травня у Верховній Раді України зареєстрували законопроект про легалізацію медичного канабісу. Відповідний документ розробили для виконання петиції, яку зареєстрували 30 січня 2019 року. При цьому станом на 12 березня вона зібрала 25 тисяч підписів, необхідних для розгляду у Верховній Раді.

Як зазначила у своєму інтерв'ю для DT.UA почесний професор фармакології в Інституті вивчення лікарських засобів в Єврейському університеті Естер Шохами, канабіс набагато ефективніший багатьох інших болезаспокійливих препаратів. Адже знеболюючі засоби часто бувають опіоїдними - токсичними, які мають страшні побічні ефекти. За словами Шохами, вони викликають звикання і досить часті передозування. У той же час, канабіс практично незамінний при онкологічних і ряді неврологічних захворювань.

Детальніше про фармакологічні властивості канабісу читайте у матеріалі Юлії Беляч "Естер Шохами: "Я впевнена, що з часом все більше лікарів будуть призначати канабіс як знеболююче" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".