Очільниця "Голосу" розповіла, як відбирали кандидатів для виборчого списку партії

01 липня 08:48

Юлія Клименко повідомила, хто координував виборчий список "Голосу", а хто – кандидатів-мажоритарників.

 

Процес відбору осіб, які хотіли потрапити до виборчих списків "Голосу" був швидкий, завила очільниця партії Юлія Клименко в інтерв'ю "Українській правді". За її словами, бажаючі балотуватися від "Голосу" на парламентських виборах реєстрували всі документи на сайті, а перед розглядом кандидатів у комітеті партії, відбувалася двоетапна перевірка особи.

"Процес був дуже швидкий. Це практично було 2,5 тижні нон-стоп роботи, 24/7. Процес відбувався таким чином. Ми були відкриті абсолютно до всіх. Спершу всі документи завантажувалися через сайт. У нас не було персонального прийняття документів", – розповіла Клименко.

Голова партії додала, що виборчий список "Голосу" координував Ярослав Юрчишин, а кандидатів-мажоритарників – Ярослав Железняк.

"Але це була координація, фактично – прийом документів, їх обробка, перевірка. У нас було близько тисячі бажаючих. Ми 2,5 тижні тільки цим і займалися. Після того, як людина проходила перевірку за 10 критеріями, які у нас були на сайті, і проходила аналітичну репутаційну перевірку, пакет документів поступав на номінаційний комітет, де було 7 людей. І вони більшістю голосів приймали рішення, чи людина включається у список", – пояснила Клименко.

Очільниця "Голосу" підкреслила, що склад номінаційного комітету розкриють після виборів до Верховної Ради, які відбудуться 21 липня, "тому що члени комітету постійно піддаються атакам безбожним".

"Ми б не хотіли поки робити їх публічними. Можу сказати, що Святослав був членом цього комітету. Він не мав права вето, а був, фактично, рядовим членом", – додала Юлія Клименко.

Як повідомлялося, зі списку партії "Голос" Святослава Вакарчука виключили трьох кандидатів у народні депутати через "невідповідність їх попередньої політичної діяльності критеріям політсили". Партія відкликала кандидата у Волинській області Тарас Шкітер (висувався по округу №22). На підставі доказів журналістів руху "Чесно", які з'ясували, що раніше він був пов'язаний з діяльністю партії "Український вибір" Віктора Медведчука в Луцьку.

Окрім того, прізвище кандидата Євгена Кугука (висувався по округу №217, Київ) активісти виявили у списках партії "Опозиційний блок" на позачергових парламентських виборах 2014 року.

Також зі списку виключили кандидата в одномандатному окрузі №121 Львівської області Дмитра Огньова. В партії зазначили, що результати внутрішнього розслідування та дії Дмитра Огньова дали підстави стверджувати, що кандидат "схильний ставити особистий інтерес вище результату командної роботи".