Новообрана Рада може змінити рішення щодо участі України в ПАРЄ – Мін'юст

04 липня 19:15

Новий парламент може прийняти інше рішення, виходячи з обставин, вважає Сергій Пєтухов.

 

Нова Верховна Рада визначить, яким чином українська делегація буде в подальшому брати участь у роботі Парламентської асамблеї Ради Європи (ПАРЄ). Про це заявив заступник міністра юстиції з питань європейської інтеграції Сергій Пєтухов.

"Новий парламент може прийняти інше рішення, виходячи з обставин. Тобто, це рішення парламенту, який формує делегацію для участі в ПАРЄ і визначає, в якому обсязі вона бере участь у цій роботі", - сказав він у коментарі "Укрінформу".

За словами Пєтухова, питання призупинення участі делегації на сесії Асамблеї до рішення Венеціанської комісії є політичним.

"Є частина, обов'язкова для нас, яку ми взяли на себе, виходячи з членства, але є і та частина, де ми можемо приймати рішення щодо обсягу нашої участі в роботі в органах ПАРЄ", - додав заступник міністра юстиції.

Він нагадав про те, що Україна відкликала запрошення спостерігачам ПАРЄ на вибори у Верховну Раду. Щодо подальшої роботи в Асамблеї рішення за народними депутатами, а щодо співробітництва з Радою Європи загалом - за МЗС України, сказав Пєтухов.

Раніше Комітет у закордонних справах рекомендував призупинити участь делегації на сесії ПАРЄ до рішення Венеціанської комісії.

Як повідомлялося, 3 липня місія ПАРЄ оголосила про дострокове припинення візиту в Україну в зв'язку з тим, що Верховна Рада відкликала запрошення для спостерігачів від організації на майбутніх парламентських виборах. Рішення Ради стало відповіддю на дії Асамблеї.

У ніч на 25 червня ПАРЄ зняла санкції з делегації Росії без будь-яких додаткових умов. Наступного дня ПАРЄ відновила права російської делегації у повному обсязі. При цьому РФ не виконала жодної умови для повернення до організації.

Українська та грузинська делегації оскаржили рішення про повернення РФ, а делегація України відмовилася від участі у роботі ПАРЄ і попросила Верховну Раду терміново розглянути це питання.

Польща, Литва, Латвія, Естонія, Україна, Словаччина, Грузія та Швеція планують підготувати спільну резолюцію в ПАРЄ проти повернення делегації Росії.

Докладніше про проблеми ПАРЄ після відновлення статусу РФ читайте у матеріалі Володимира Кравченка "Яка Рада, така й порада" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".