Новий Верховний суд України запрацює наступного місяця

30 листопада 12:02

Офіційна дата початку роботи судового органу присвячена сторіччю створення Генерального суду УНР.

 

Новий Верховний суд України розпочне роботу наступного місяця, повідомляє "УНН".

На пленумі ВСУ у четвер, 30 листопада, офіційною датою старту роботи визначено 15 грудня.

Під час розгляду цього питання на пленумі, суддя-доповідач Лариса Рогач запропонувала визначити днем початку роботи Верховного Суду 15 грудня 2017 року до 100-річчя створення Генерального суду Української Народної Республіки.

Кількома суддями були запропоновані інші дати, зокрема, 2 та 15 січня. Проте більшість суддів підтримали пропозицію Рогач та проголосували за запропоновану нею дату.

Нагадаємо, 30 вересня 2016 року набули чинності зміни до Конституції України в частині правосуддя та Закону "Про судоустрій і статус суддів", у зв'язку з чим в країні стартувала судова реформа. Верховний суд став найвищою судовою інстанцією України, його склад повинен бути сформований з суддів, обраних за підсумками відкритого конкурсу.

26 грудня 2016 року стало відомо про те, що до участі у конкурсі на зайняття посад суддів оновленого Верховного суду допущені 653 кандидата на 120 вакантних посад - по 30 чоловік у кожен касаційний суд.

29 вересня Вища рада правосуддя оголосила 111 кандидатів на призначення суддями до Верховного Суду України. Загалом у фінал конкурсу вийшли 120 кандидатів. 11 листопада президент України Петро Порошенко підписав указ про призначення 113 суддів ВСУ.

Детальніше про судову реформу в Україні читайте в матеріалі Михайла Жернакова "Верховний суд президента" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".