Новим керівником НАЗК став Олександр Новіков

16 грудня 10:47

У 2015 році Новіков претендував на місце Холодницького.

 

Новим головою Національного агентства з питань запобігання корупції конкурсна комісія обрала Олександра Новікова. За його кандидатуру проголосували усі 6 членів конкурсної комісії.

"Після інтенсивних обговорень, я гадаю, ми можемо відкрити результати нашого рішення. Це кандидат Олександр Новіков. Комісія оцінила його як кандидата, який найліпше відповідає критеріям", - заявив колишній експерт Ради Європи з питань боротьби з корупцією Тильман Хоппе під час фінального засідання Конкурсної комісії з відбору Голови НАЗК.

Як зазначив під час засідання комісії колишній експерт Ради Європи з питань боротьби з корупцією Тільман Хоппе, 6 грудня комісія відібрала короткий список з восьми кандидатів, яких було запрошено на співбесіди. Члени комісії проаналізували всю наявну інформацію про всіх кандидатів, а саме - резюме, декларацію, мотиваційний лист, тестування загальних навичок, психологічне тестування, стратегічне бачення розвитку НАЗК, також відповіді на питання які надсилалися, результати звітів про спеціальну перевірку

"Таке рішення членів Комісії означає, що цей кандидат має найкращі професійний досвід, знання і якості для посади голови НАЗК серед усіх претендентів, а також відповідає критеріям компетентності та доброчесності", - заявила у свою чергу юридичний радник ТІ Україна Олександр Калітенко.

Тепер Комісія має внести подання Кабінету Міністрів про призначення кандидата на посаду Голови Національного агентства.

Олександр Новіков зараз є прокурором Департаменту нагляду за додержанням законів у кримінальному провадженні та координації правоохоронної діяльності Генпрокуратури. Зараз одна з його гучних справ у суді - щодо можливого підроблення результатів Зовнішнього незалежного оцінювання.

У 2015 році він був претендентом на посаду Голови/першого заступника Голови САП. Тоді комісія пропонувала призначити Новікова як одного з трьох кандидатів заступником Холодницького.

Згідно із декларацією за 2018 рік, родина з 2015 року у Києві орендує квартиру площею 53 кв. м. Автівку Subaru Forester 2008 року випуску у сім'ї викрали, дружина Новікова Юлія Гончар має Kia Sorento 2013 року, а сам Новіков їздить на ВАЗ 21099 (передано за довіреністю у 2008).

У 2018 році Новіков заробив 562 тис. грн, а його дружина-підприємець - 321 тис. грн. У родини є 110 тис. грн заощаджень. Новіков також вказав у декларації кредит на 153 тис. грн, який взяла дружина.

Нагадаємо, 2 жовтня Верховна Рада прийняла у другому читанні і в цілому президентський законопроект №1029 про забезпечення ефективності інституціонального механізму запобігання корупції, який перезавантажує агентство шляхом звільнення його діючого керівництва і зміни моделі управління з колегіальної на одноосібну: замість п'яти членів НАЗК буде керувати один голова.

Впродовж двох місяців уряд має провести конкурс на посаду керівника агентства з запобіганню корупції. Конкурсна комісія буде складатися з шести членів, яких обере Кабмін. Половина її складу повинна бути представлена міжнародними експертами, яких уряду рекомендують донори України у сфері протидії корупції.

Главу НАЗК будуть призначати строком на чотири роки без права переобрання на посаду після двох термінів поспіль. Він може призначити собі трьох заступників.