Нова військова доктрина зробить Україну беззахисною

13 травня 11:49

Проект нової військової доктрини України передбачає наявність такої армії, якої у країни немає.

 

Таку думку у своїй статті для ZN.UA висловили експерти з питань армії Валентин Бадрак і Сергій Згурець.

На їхню думку, головною концептуальною особливістю доктрини є позаблоковість зразка 1993 року. Це означає, що зовнішні загрози мають компенсуватися лише власними силами і можливостями.

«ЗСУ позаблокової держави повинні володіти армією, яка виконує функцію стримування. Сьогодні зброї стримування у країні немає, її базові системи на покоління відстають від техніки розвинених держав...за прогнозами ЦДАКР, Україна буде перебувати у вакуумі близько 10 років - часу, який буде потрібен на розробки, виробництво і закупівлю для ЗСУ ключових систем озброєнь, а також навчання особового складу оперування ними», - відзначають експерти.

Експерти також висловили здивування, яким чином доктрина трактує не тільки зовнішні, але і внутрішні загрози. Вони нагадали, що у попередній доктрині основними внутрішніми загрозами нацбезпеки були діяльність екстремістських організацій і терористичних груп, небезпечне зниження рівня забезпеченості армії сучасною військовою технікою, низькі темпи реформування ЗСУ. Тепер же до категорії внутрішніх загроз потрапили неурядові організації, які критикують владу.

«Тут вписування критики влади до переліку загроз держави є прямою загрозою того зростання демократичного суспільства, що було прищеплено йому за два десятиліття», - пишуть експерти.

Детальніше читайте у свіжому випуску «Дзеркала тижня. Україна» у статті Валентина Бадрака та Сергія Згурця «Доктринальний виверт».