Ніякої монополії у Держдумі РФ: Наришкіна обрали спікером силами однієї «ЕР»

21 грудня 11:27

Спікером Державної думи РФ шостого скликання став колишній керівник адміністрації президента країни Сергій Наришкін. При мінімально необхідних 226 голосах на підтримку його кандидатури висловилися 238 депутатів - всі єдинороси.

 

Виступаючи перед депутатським корпусом під час першого пленарного засідання Держдуми VI скликання, С.Наришкін нагадав, що партія «Единая Россия», яка й висунула його кандидатуру на посаду спікера, за підсумками минулих парламентських виборів має більшість у 238 мандатів. Проте, за словами С.Наришкіна, це «зовсім не означає монополію», бо в нинішньому стані Держдуми її робота може бути виваженою лише при врахуванні думок усіх фракцій, при постійному діалозі, який може стати запорукою успішної законодавчої роботи.

Раніше три думські фракції - КПРФ, «Справедливая Россия» і ЛДПР - заявили, що не підтримають кандидатуру С.Наришкіна на посаду голови Держдуми. Кожна з них запропонувала свого претендента на спікерське крісло: КПРФ - Івана Мельникова, «Справедливая Россия» - Сергія Миронова, а ЛДПР - Володимира Жириновського.

Проте жодна з цих кандидатур не змогла заручитися необхідною підтримкою депутатів.


За підсумками думських виборів, які відбулися 4 грудня, «Единая Россия» отримала 238 мандатів у Держдумі, КПРФ - 92, «Справедливая Россия» - 64, а ЛДПР - 56. Решта партій не подолали 7-відсотковий бар'єр. Хід та результати голосування спровокували масові акції протесту як у Москві та Петербурзі, так і в інших містах, причому окрім членів партій у мітингах взяли участь і звичайні громадяни.