Ніна Хрущова: Судді радянської епохи «погано закінчили». Це чекає і на Кірєєва

11 жовтня 12:23

Ніна Хрущова, правнучка Микити Хрущова, у своїй статті на сторінках The Daily Beast заявила, що переслідування екс-прем'єра України Юлії Тимошенко викликає в її пам'яті "чорні дні Радянського Союзу".

 

На її думку суд над Ю.Тимошенко "знаменує новий антирекорд. Пострадянська держава повертає до життя одне з корінних нововведень радянської репресивної системи: показовий політичний процес".

У процесі Ю.Тимошенко автор вбачає "численні елементи сталінського абсурдного судового фарсу: прокурор, який балансує на грані істерики, поступливий суддя, правитель, який, подібно до Понтія Пілата, умив руки з цього питання".

Для повної подібності не вистачає тільки "підсудного, що кається", вважає Н.Хрущова. Але Ю.Тимошенко "енергійно обороняється", чим не тільки завоювала підтримку "схильної до розбратів опозиції", але і підштовхнула "зазвичай беззлобний" Євросоюз до того, щоб виступити з "рішучим осудом" з даного питання. Автор нагадує, що оточення В.Януковича вкрай зацікавлене ​​в ратифікації договору про вільну торгівлю та співробітництво між Україною та ЄС, оскільки це "допоможе їм інвестувати за межами України, переміщати свої кошти в межах ЄС і таким чином легалізувати свої статки".

"Ю.Тимошенко, може, й не бездоганно чиста - вона збила статки в тіньовому світі газової торгівлі 90-х, за що у Росії їй пред'явили карні обвинувачення. Але, знову ж таки, інших у пострадянській політиці немає", - йдеться у статті. Не є винятком і президент України В.Янукович, згадує Н.Хрущова його підсудність.

Н.Хрущова виступає з застереженням на адресу судді Родіона Кірєєва та прокурора Олександра Микитенка. Вона нагадує, що обвинувачі й судді, що брали участь у показових процесах радянської епохи, "погано закінчили". "...У випадку винесення обвинувального вердикту і присудження тюремного терміну В.Янукович і його уряд, ймовірно, зроблять все можливе, щоб дистанціюватися від судді і прокурорів. Фізичною смертю тут, можливо, і не пахне, а от кар'єрною смертю - цілком... Україна, на відміну від СРСР - або, якщо на те пішло, сучасної Росії - є демократією, хоча і надзвичайно хаотичною. І, на відміну від нового російського царя Володимира Путіна Янукович свого часу, можливо, і буде голосуванням знятий зі своєї посади. Зміни у напрямку політичних вітрів рідко бувають сприятливі для катів старого режиму".

Нагадаємо, сьогодні Печерський суд засудив Ю.Тимошенко до семи років позбавлення волі.