Німеччина не видає візи власникам російських паспортів з ОРДЛО - посольство

25 вересня 18:22

У німецькому посольстві відовіли на інформаційний запит DT.UA.

 

Твердження про те, що Федеральний уряд Німеччини не робить розрізнення між російськими паспортами і паспортами, які було видано на підставі указів президента РФ щодо спрощеного надання російського громадянства мешканцям Донецької і Луганської областей, не відповідає дійсності. Німеччина не ставить візи в такі паспорти. Про це зазначили в Посольстві Федеративної Республіки Німеччина в Києві у відповідь на інформаційний запит DT.UA, надісланий після повідомлення газети Bild про те, що Німеччина ставить візи мешканцям окупованих районів Донецької і Луганської областей у їх російські паспорти. При цьому німецька газета посилалася на відповідь уряду ФРН на запит депутатки Вільної демократичної партії Ренати Альт, яка є доповідачкою парламентської групи щодо України і Росії.

У Посольстві Федеративної Республіки Німеччина в Києві зазначили наступне:

"Разом зі своїми партнерами в Європейському Cоюзі Німеччина надає необмежену підтримку незалежності, суверенітету та територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів.

Німеччина засуджує укази президента Російської Федерації щодо спрощеного надання російського громадянства мешканцям Донецької і Луганської областей. Вони суперечать духові та цілям Мінських домовленостей і є порушенням суверенітету України.

Твердження про те, що Федеральний уряд не робить розрізнення між російськими паспортами і паспортами, які було видано на підставі цих указів, не відповідає дійсності. Німеччина не ставить візи в такі паспорти. Нам невідомий жодний випадок, коли таке було здійснено.

Німеччина здійснює консультації на рівні ЄС щодо єдиної процедури поводження з такими паспортами. Технічні деталі такої процедури ще будуть уточнюватися. Про це було зазначено країнами-членами ЄС в заяві за підсумками Саміту Україна-ЄС 10 липня. В заяві зазначається: "ЄС залишається готовим розглянути у тісній координації зі своїми міжнародними партнерами подальші заходи, включаючи невизнання російських паспортів, виданих усупереч положенням Мінських домовленостей".

До речі, громадяни України з біометричними паспортами можуть без візи в'їжджати до Німеччини".

За даними видання Bild, за півроку після "паспортного указу" Німеччина видала візи 100 тисячам власників російських паспортів. У публікацій йшлося про неможливість з'ясувати, скільки з цих віз отримали не громадяни РФ, а мешканці окупованих районів українського Донбасу.

24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства жителям ОРДЛО. Пізніше він заявив про те, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не лише мешканцям ОРДЛО, але й усім громадянам України. Указом від 17 липня Путін затвердив спрощений порядок оформлення російського громадянства мешканцям не лише тимчасово окупованої частини українського Донбасу, але й усієї території Донецької і Луганської областей.

3 серпня президент РФ підписав федеральний закон, який спрощує оформлення виду на проживання в Росії всім громадянам України.

В ЄС заявили про те, що надання російських паспортів мешканцям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії. Власники таких паспортів можуть потрапити під санкції і заборону на в'їзд до країн Європи. У США і ЄС також повідомили про наміри не визнавати паспорти РФ, видані громадянам України з ОРДЛО.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує нового президента України Володимира Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для військового сценарію. Детальніше про плани РФ читайте у статті Сергія Немирича "Три в одному" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна"