Невнесенням законопроекту президент затягує створення антикорупційного суду – Шабунін

06 листопада 17:36

Пропозиція про створення робочої групи для обговорення майбутнього антикорупційного суду є ще одним кроком вбік.

 

Пропозиція президента Петра Порошенка створити у парламенті робочу групу депутатів, яка напрацює положення проекту закону про створення Антикорупційного суду є лише затягуванням часу та спробою перекласти відповідальність на народних обранців. Про це в коментарі DT.UA заявив голова "Центр протидії корупції" Віталій Шабунін.

"Сьогодні Ірина Луценко сказала, якщо за два тижні депутати не створять робочу групу, то президент внесе власний законопроект про створення антикорупційного суду сам. І слава богу, давно треба було це зробити! Тому що невнесення президентом законопроекту оці два тижні - це ще мінус два парламентські тижні, за які законопроект міг би бути прийнятий у першому читанні", - сказав він.

За його словами, основні параметри законопроекту виписані Венеціанською комісією, тому депутатам немає що обговорювати. У разі ж непогодження із певними пунктами запропонованого проекту закону, у парламентаріїв буде можливість їх змінити під час роботи над документом між голосуванням у першому та другому читанні.

"Президент просто відтягує час. Він давно хотів це зробити, переклавши відповідальність на парламент, створивши парламентську робочу групу", - додав Шабунін.

При цьому він висловив сумнів, що подібна робоча група таки буде створена.

"Будь-хто, чи то Князевич (голова комітету Верховної Ради України з питань правової політики та правосуддя – ред..), чи то спікер, якщо і підуть на створення робочої групи в парламенті, в чому я сумніваюсь, це буде підігравання президентові, затягування часу в створенні антикорупційного суду", - додав голова "Центр протидії корупції".

Нагадаємо, сьогодні представник президента у Верховній Раді Ірина Луценко заявила, що президент України Петро Порошенко готовий через два тижні внести до парламенту свій варіант законопроекту про антикорупційний суд, якщо за цей час у Верховній Раді не буде створена робоча група для напрацювання консенсусного проекту такого закону.

Детальніше про антикорупційні ініціативи президента читайте у статті Олександра Леменова "Антикорупційні суди "по-новому": рецепт Порошенка" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".