Необхідну для Донбасу кількість миротворців ООН оцінили в 24 тисячі

12 лютого 17:37

До складу миротворчого контингенту пропонується включити представників таких країн, як Швеція, Бразилія і Білорусь.

 

ООН слід розглянути питання направлення в Донбас близько 20 тис. військовослужбовців з країн, що не входять до НАТО, і 4 тис. поліцейських, говориться в доповіді, який у суботу буде представлений на Мюнхенській конференції з безпеки, повідомляє Reuters.

Доповідь підготував колишній генсек НАТО Андерс Фог Расмуссен, який зараз є радником президента України Петра Порошенка. Документ буде презентовано посадовцям, у тому числі спецпредствителю США в Україні Курту Волкер.

"В операції необхідно задіяти ряд європейських країн, таких як Швеція, країн з досвідом миротворчих операцій, таких як Бразилія, і країн, яким довіряє Росія, як Білорусь", - заявив співавтор звіту і експерт з ООН з Колумбійського університету Ричард Гован.

Гован зазначив, що створення миротворчого контингенту може дозволити провести місцеві вибори на сході України відповідно до Мінських угод, підписаних у 2015 році, а також відновити контроль України над кордоном з Росією і вивести важку зброю з цього району.

"Якщо б вдалося досить швидко отримати присутність на місці, можна було б перейти до місцевих виборів за 12 місяців, а потім зберегти миротворців на період загасання, наприклад, на два роки в цілому", - зазначив Гован.

У публікації Reuters відзначаються і труднощі на шляху створення миротворчого контингенту. Зокрема, це позиція Росії, у якої є право вето як постійного члена Радбезу ООН. Також неясно, чи погодиться Швеція очолити місію.

Раніше спецпредставник Держдепартаменту США по Україні Курт Волкер заявив, що США підтримують розміщення миротворчої місії в Донбасі, але без згоди РФ втілити цей задум буде неможливо.

Докладніше про перспективи розміщення миротворчої місії ООН в Донбасі читайте у статті Сергія Рахманіна "Миротворчість і мироігрища" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".