Необхідно створити Фонд реінтеграції для підтримки переселенців з окупованих територій — експерт

15 липня 13:33

Ключове завдання Фонду - купівля житла для людей з окупованої території та передача його в лізинг.

 

В Україні утворилися серйозні передумови для перевезення робочої сили. Значна міграція до Польщі створила дефіцит кадрів по всій країні. За даними служби зайнятості, в червні 2019 року зафіксовано на 10% вакансій більше, ніж у червні 2018-го. Значний попит на робочу силу є й в іноземних інвесторів, які будували виробництво останніми роками. Для реалізації цієї політики необхідно створити Фонд реінтеграції, який наповнюватимуть спільно український бюджет і міжнародні партнери.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Віктор Андрусів, директор Українського інституту майбутнього. На його думку, оголошення конфлікту тривалим дозволить багатьом міжнародним організаціям перейти від оперативних проектів до довгострокових.

"Ключове завдання Фонду - купівля житла для людей з окупованої території та передача його в лізинг. Підставою для купівлі житла є наявність у переселенця трудового договору. Крім того, Фонд має зайнятися також фінансуванням усієї необхідної інфраструктури для жителів окупованих територій. Зокрема це модернізація КПВВ до повноцінних пунктів пропуску, де будуть розміщуватися ЦНАПи, пенсійні фонди, соціальні захисти - все, чого потребуватимуть наші громадяни, які приїжджають з окупованої території", - зазначає експерт.

Детальніше про необхідність нових підходів у протистоянні з Росією читайте в статті Віктора Андрусіва "Конфлікт на Донбасі: нова стратегія" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".