Необхідно позбутися ручного управління в прокуратурі — експерт

02 вересня 10:42

Найдраматичніші помилки та удари по репутації прокуратури завжди є наслідком саме "ручного управління".

 

"Ні" ручному управлінню в прокуратурі. Припустимо, що генпрокурором стала суперчесна і принципова людина, яка пройшла вогонь і воду і вважає, що може сказати рішуче "ні" будь-якому "білому телефону" (урядовий зв'язок), або знає, коли піти до парламенту "по душу" того чи іншого народного обранця, щоб не зашкодити, наприклад, ухваленню бюджету чи не спровокувати урядової кризи. Але насправді саме так найлегше втягнутися у велику політичну корупцію - спокуса досягнути благородної мети часто переважає інтереси закону і справедливості.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Євген Єнін, експерт Українського інституту майбутнього. На його думку, найдраматичніші помилки та удари по репутації прокуратури завжди є наслідком саме "ручного управління".

"Можна провести аналогію з дорожнім рухом - затори часто виникають саме там, де замість світлофора з'являється регулювальник. Хтось може зауважити, що в умовах високого рівня корупції в системі правоохоронних органів мають бути "ручні" запобіжники, які б дозволяли уникнути конфлікту інтересів. Водночас цивілізований світ уже придумав рецепт підвищення об'єктивності розслідування, а зрештою й підвищення рівня довіри населення до правоохоронних інституцій (того самого, чого Україні критично бракує), - це однозначність норм закону (що виключає різночитання) та мінімізація суб'єктивного чинника", - зазначає експерт.

Докладніше про необхідність реформування ГПУ читайте в статті Євгена Єніна "Сім кроків до прокуратурі майбутнього" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".