"Не вистачає грошей": "Стіну" на кордоні з Росією хочуть збудувати до 2025 року

21 травня 20:35

Згідно з початковим планом, облаштування кордону з РФ повинні були завершити до 2018 року.

 

Кабінет міністрів України розробив проєкт розпорядження про внесення змін до Плану заходів проєкту "Стіна", яким передбачено завершення будівництва на кордоні з Росією у 2025 році.

Про це йдеться в листі Держприкордонслужби на запит експертної організації StateWatch, в якому також зазначається, що проєкт спрямований всім зацікавленим органам центральної влади.

Необхідність продовження термінів виконання Плану заходів з інженерно-технічного облаштування російсько-українського кордону прикордонники пояснюють скороченням фінансування, а також зростанням вартості будівельних матеріалів, робіт і послуг.

Як наголошується, згідно з первинним планом Кабміну Арсенія Яценюка від 2014 року, будівництво повинно було закінчитися у 2018 році, проте терміни продовжили до 2021 року. Зараз планується перенесення реалізації проєкту "Стіна" ще на 4 роки, тобто до 2025 року.

Загальна очікувана вартість проєкту "Стіна" становить 4,1 млрд грн. З них у період 2015-2019 років вже було витрачено 1,7 млрд грн. Згідно з показниками бюджетної програми "Заходи з інженерно-технічного облаштування кордону", за якою здійснюються видатки на "Стіну", на будівництво російсько-українського кордону в 2020 році передбачено ще 400 млн грн.

Водночас прикордонники відзначають, що виконали більший відсоток запланованих робіт.

Згідно з наданою Держприкордонслужбою інформації, упродовж 2015-2019 років на ділянці російсько-українського кордону було передбачено облаштування 634 км інженерних загороджень, а також прокладання 341 км рокадних доріг, з яких у зазначений період облаштовано 546 км інженерних загороджень і 316 км рокадних доріг. Тобто зазначені роботи проєкту "Стіна" були виконані на 86% і 93% відповідно.

Читайте також: У Португалії заарештували українських моряків за перевезення наркотиків

Нагадаємо, раніше проєкт опинився в центрі низки корупційних скандалів, розслідуванням яких займаються правоохоронні антикорупційні органи.