НАЗК склало топ-5 партій із найбільшою кількістю депутатів, які мають конфлікт інтересів

03 червня 12:26

Лідирують позафракційні народні обранці, друге місце посідають колишня "БПП" і "Народний фронт".

 

Національне агентство з питань запобігання корупції закінчило перевірку депутатів Верховної Ради VIII скликання на наявність конфлікту інтересів, а також дотримання ними обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності, повідомляє прес-служба НАЗК.

"Найбільшу кількість протоколів складено стосовно позафракційних народних обранців – 9 депутатів, друге місце посідають депутати від фракцій партії "Блок Петра Порошенка" та політичної партії "Народний фронт" – по 5 депутатів, 2 депутата від фракції політичної партії "Опозиційний блок" та по одному депутату від "Радикальної партії" Олега Ляшка та групи "Партія "Відродження", - наголошують в Агентстві.

І додають, що через відсутність встановлених законодавцем механізмів притягнення народних депутатів до відповідальності за порушення зазначених вимог антикорупційного законодавства, заходи моніторингу НАЗК мали превентивний характер.

За результатами моніторингу фахівці виявили у 16 депутатів порушення вимог закону "Про запобігання корупції" у частині передачі корпоративних прав (двоє народних обранців) і передачі відповідних прав, набути після обрання на посаду (14 депутатів).

Крім цього, складено 38 протоколів про адміністративні правопорушення за фактами порушень 23 народними депутатами вимог ЗУ "Про запобігання корупції".

Зокрема 29 – за статтею 172-7 (порушення вимог щодо запобігання та врегулювання конфлікту інтересів) КУпАП. З них:

14 – через наявність конфлікту інтересів під час участі депутатів у прийнятті рішень на пленарних засіданнях ВР;

15 – через використання статусу народного депутата і наданих повноважень у приватних інтересах, шляхом направлення депутатських звернень і запитів.

Ще сім протоколів – за статтею 172-4 (порушення обмежень щодо сумісництва та суміщення з іншими видами діяльності) КУпАП. З них:

2 – за порушення встановлених законом обмежень щодо зайняття депутатом іншою оплачуваною діяльністю або підприємницькою діяльністю;

5 – за порушення обмежень щодо входження депутатів до складу правління, наглядової ради, виконавчих чи контрольних органів комерційних організацій.

Два протоколи складені за статтями 172-5 (порушення встановлених законом обмежень щодо одержання подарунків) і 188-46 (невиконання приписів НАЗК) КУпАП відповідно.

Нагадаємо, у квітні Національне агентство з питань запобігання корупції зібрало десятку найбільших порушників законодавства у питанні декларування, до якої увійшли троє народних депутатів.

На першому місці антирейтингу опинилась фахівець Головного управління статистики у Київській області, на другому – суддя Апеляційного суду Донецької області, на третьому – голова Державного агентства резерву України. Четверте, п'яте та шосте місця посіли депутати Борислав Розенблат, Олександр Вілкул і Вадим Кривохатько.