НАЗК підтримує скасування е-декларування для громадських активістів

01 лютого 12:04

Громадські активісти повинні подати перші е-декларації у 2018 році. Тож в агентстві закликають народних депутатів не зволікати і підтримати зміни.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції (НАЗК) підтримує зміни до законодавства щодо скасування вимоги е-декларування доходів громадськими активістами, повідомляє прес-служба агентства.

"Національне агентство підтримує запропоновані зміни щодо скасування обов'язку подавати декларацію громадських активістів, осіб, які отримують кошти, майно в рамках реалізації в Україні програм чи проектів технічної або іншої, в тому числі безповоротної, допомоги у сфері запобігання та протидії корупції", - зазначила голова НАЗК Наталія Корчак.

Під час зустрічі з членами Європейської комісії за демократію через право (Венеціанська комісія) та головою Департаменту демократизації офісу ОБСЄ/БДІПЛ (Організації з безпеки та співробітництва в Європі/Бюро з демократичних інститутів і прав людини – ред.), вона також нагадала про те, що Нацагентство ще в серпні минулого року схвалило висновок до законопроекту із зауваженнями щодо окремих його норм, які не стосуються звітності громадських організацій.

За словами очільниці НАЗК, відомство найбільше зацікавлене в тому, щоб питання подання декларацій громадськими активістами було чітко конкретизоване та вирішене якнайшвидше.

"Враховуючи, що черговий етап подання електронних декларацій триває до 1 квітня поточного року, сподіваємось, що народні депутати підтримають ці законодавчі зміни", - підкреслила вона.

Нагадаємо, у березні 2017 року Верховна Рада внесла зміни до ст. 3 закону "Про запобігання корупції". Президентський законопроект підтримали 268 народних депутатів. Спочатку законопроект був направлений на звільнення солдатів і молодших офіцерів від необхідності подавати е-декларацій. Проте під час розгляду у другому читанні у законопроект були внесені суттєві правки.

Зокрема, закон зобов'язує подавати е-декларації представників антикорупційних організацій. Зміни антикорупційного законодавства жорстко розкритикували офіційні представники США, ЄС, посли країн "Великої сімки" та міжнародні організації.

Перші електронні декларації громадські активісти подаватимуть у 2018 році.

Детальніше про проблему невідповідності прийнятих в Україні законів конституційним гарантіям прав і свобод громадян читайте у статті Олександра Банчука "Свобода, яку ми втрачаємо" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".