НАЗК хоче заборонити анонімним особам фінансувати партії

14 лютого 03:39

Національне агентство з питань запобігання корупції пропонує ще низку змін для посилення контролю на фінансуванням партій.

 

Національне агентство з питань запобігання корупції підготувало законопроект "Про внесення змін до ЗУ "Про політичні партії в Україні", у якому пропонує обмежити здійснення внесків на підтримку політичних партій, повідомляє прес-служба НАЗК.

За словами голови НАЗК Наталії Корчак, компаніям, засновниками яких є іноземні юридичні особи, та особам, яких не можливо ідентифікувати за наданими відомостями, пропонується заборонити здійснювати внески на підтримку політичних партій.

Серед інших ініціатив агентства також внести уточнення строків відкриття банківських рахунків, зміни до звіту партії про майно, доходи, витрати і зобов'язання фінансового характеру тощо. Так, у НАЗК хочуть, аби щоквартальні звіти подавав особисто керівник політичних сил або уповноважена ним особа із зазначенням у інформації про їхні персональні дані.

"Це пов'язано з тим, що в деяких випадках фінансові звіти партій подають до Національного агентства не особи, уповноважені політичними партіями на підготовку звітів, а інші особи, які в разі виявлення порушень не можуть бути притягнені до відповідальності", - зазначають у НАЗК.

Також Нацагенство пропонує, щоб кожна місцева організація партії надавала інформацію для звіту про державне фінансування та відшкодування витрат, пов'язаних з фінансуванням передвиборної агітації.

У червні минулого року Кабмін припинив повноваження члена НАЗК Руслана Рябошапки. Слідом за ним у серпні заяву про відставку подав Руслан Радецький.

Їхньому звільненню передував конфлікт із головою Нацагентства Наталією Корчак. Радецький і Рябошапка були єдиними членами НАЗК, які висловилися за припинення повноважень Корчак, назвавши її роботу неефективною.

Кабінет міністрів призначив на їхнє місце Станіслава Патюка і Олександра Мангула, які перемогли на відповідному конкурсі.