Найгірше жителі ОРДЛО ставляться до НАТО і США — дослідження

10 листопада 10:01

У той же час 45,1% назвали своє ставлення до України нейтральним.

 

Вісім із десяти опитаних жителів ОРДЛО негативно ставляться до Сполучених Штатів. Описуючи своє ставлення, відтінок "холодне" вибрали 45,1% респондентів, а "дуже холодне" - 32%. Недивно: адже Вашингтон, у якому Москва (а вслід за нею й Донецьк із Луганськом) бачить свого ворога, - основний військово-політичний союзник Києва. І для багатьох наших співвітчизників, котрі мешкають на окупованій частині Донбасу, українська влада - маріонетка "Вашингтонського обкому", що прагне руками українських "фашистів" розколоти "слов'янську єдність". У середовищі культивованого антиамериканізму лише 1,4% учасників опитування охарактеризували своє сприйняття Дядечка Сема як "дуже тепле", а 3,1% - як просто "тепле". Втім, у кожного п'ятого респондента Сполучені Штати викликають нейтральне ставлення.

Такі дані наводяться в спільному дослідженні Українського інституту майбутнього і "Дзеркала тижня. Україна", проведеному за допомогою компанії "Нью Імідж Маркетинг Груп".

Канада по той бік розмежування сприймається трохи краще, ніж її найближчий торгово-економічний партнер і союзник по НАТО: в половини опитаних - 50,9% - ця країна викликає нейтральне ставлення. Однак військова допомога Києву, дипломатична підтримка України не минулися безслідно для популярності цієї держави в ОРДЛО: Країна кленового листка несе холод 42,1% учасників опитування. І тільки 5,4% респондентів від Канади "тепло" й "дуже тепло".

Найгірші справи зі ставленням до НАТО: від Північноатлантичного альянсу віє холодом на 34,4% опитаних жителів окупованої частини Донбасу, а на 49,4% - так узагалі морозом. Трансатлантичне тепло відчувають лише 1,4% респондентів, а жар - 0,9%. Утім, кожному сьомому від альянсу ні холодно ні жарко.

10р
10р

Російсько-українська війна лише зміцнила негативне сприйняття жителями окупованої частини Донбасу і США, і НАТО. Як свідчать дані соцопитування, на окупованих територіях 89,2% його учасників повністю або частково вважають, що Сполучені Штати більшою мірою відповідають за конфлікт у Донбасі. Втім, на думку 76,7% респондентів, величезна вина лежить і на Європейському Союзі.

І все ж, якщо порівнювати з НАТО, то до ЄС ставляться не так уже й погано. Так, Євросоюз викликає "холодне" або "дуже холодне" ставлення майже в половини опитаних - 47%. Але рівно стільком же респондентам Євросоюз навіює й нейтральні почуття. А ось "тепле" або "дуже тепле" ставлення Європейський Союз викликає загалом у 5,7%.

На цьому тлі прямо протилежні почуття у жителів ОРДЛО викликають Росія і Білорусь. Незважаючи на розв'язану Росією війну проти нашої країни, загибель тисяч наших співгромадян від рук росіян і керованих Москвою бойовиків, до Росії тепло ставляться 48%, а дуже тепло - 36,3%. Нейтральне ставлення у 12,5% опитаних, а холодне і дуже холодне - всього у 3,1%.

Трохи прохолодніше, ніж до Росії, респонденти з окупованої частини Донбасу відносяться до нейтральної Білорусі: 68,7% описали свої почуття як "тепле" і "дуже тепле". Негативу практично немає: тільки 2,7% обрали відповіді "холодне" і "холодне".

Що стосується самої України, то 45,1% назвали своє ставлення до України нейтральним. На тлі війни, коли йде демонізація противника, а кремлівська пропаганда вміло насаджує антиукраїнські відносини, - така кількість байдужих і беземоційних видається великою. Проте у 29,4% опитаних жителів ОРДЛО Україна викликає "холодне" або "дуже холодне" ставлення. І все ж у 25% жителів окупованих територій тепле і дуже тепле ставлення до своєї справжньої Батьківщини!

Дослідження проводилося з 7 по 31 жовтня 2019 р. Методом face-to-face опитано 1606 респондентів: 800 - у непідконтрольної частині Луганської і 806 - в непідконтрольної частини Донецької областей. Для розрахунку порівняльної вибірки були використані офіційні статистичні дані 2014 р., які були скориговані з урахуванням існуючих демографічних даних ВПЛ, які залишили непідконтрольні території. Похибка результатів не перевищує 3,2%.

Детальніше про дані опитування жителів ОРДЛО читайте в статті Інни Ведернікової, Володимира Кравченка, Юлії Мостової і Тетяни Силіної "Тест на сумісність" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".