Найдорожчі відпустки чиновників – журналісти підрахували витрати

31 серпня 12:59

На першому місці, звісно, президент.

 

Українські чиновники та депутати іноді тратять на відпочинок чималенькі суми, які зобов'язані вказувати потім у декларації. Подекуди витрати на відпустку можуть складати кілька мільйонів. Хто із чиновників найбільше витратив на відпустку у 2017 році, підрахували аналітики Bihus.Info.

Першим у рейтингу топ-відпочивальників опинився президент Петро Порошенко, який взимку недешево відпочивав на Мальдівах. У своїй декларації за 2017 рік він вказав два видатки на туристичні послуги на загальну суму понад 2,7 млн гривень. Проте, за підрахунками програми "Схеми", повна вартість відпочинку на Мальдівах - разом із чартерними авіаперельотами, орендою острова, харчуванням і додатковими послугами - мала обійтися Петру Порошенку не менше ніж у півмільйона доларів, або понад 14 млн гривень.

На другому місці опинилася колишня голова Нацбанку Валерія Гонтарева. У 2017 році відпочинок родини коштував їй 1,9 млн гривень. А поїздка сімейства Гонтаревих на Мальдіви 2016 року навіть стала підставою для розслідування НАБУ за підозрою у декларуванні недостовірної інформації, але наприкінці червня справу було закрито - відпустка нібито обійшлася їм всього у 250 тисяч гривень, тобто нижче порогу для декларування.

Третю сходинку зайняв народний депутат Вадим Новинський, який полюбляє добре попоїсти. Минулого року він задекларував 6 видатків на готельно-ресторанні послуги у Росії, Німеччині та Швейцарії, які в сумі склали трохи більше 1 млн гривень.

Близько 834 тисячі гривень обійшовся відпочинок у Німеччині та Іспанії народному депутату Вячеславу Константіновському. Саме стільки він у 2017-му витратив на оплату готелів і туристичних послуг у цих країнах.

А от депутат Луцької міської ради Андрій Покровський витратив на проживання в готелях Австрії та Франції 582 тисячі гривень. Щоправда згодом депутат пояснив, що їздив в Австрію та Францію не на відпочинок, а у відрядження, таким чином витрати на проживання в готелях у були пов'язані з його підприємницькою діяльністю.

А от суддя Верховного Суду Ірина Желтобрюх відпочивала за рахунок держави, адже у липні цього року вона отримала від Верховного Суду близько 425 тисяч гривень відпускних і допомоги на оздоровлення.

Загалом у 2017-2018 роках українські чиновники задекларували близько 9 млн гривень витрат на відпочинок і ще майже 52 млн гривень відпускних було виплачено їм.

Зазначимо, що у 2018 році лише троє чинних народних депутатів відпочили в закладах, що перебувають в сфері управління Верховної Ради, а минулого року таких було четверо. Хоча у сфері управління Верховної Ради перебувають декілька санаторіїв, але народних обранців вони не цікавлять.