НАТО виповнилося 70 років: про що говорили міністри закордонних справ на ювілейній зустрічі

05 квiтня 01:49

За час свого існування НАТО зазнало змін: від військового блоку часів "холодної війни" до союзу країн, які забезпечують безпеку в регіоні.

 

Міністри закордонних справ зібралися у Вашингтоні в четвер, 4 квітня, щоб відзначити 70 років від дня заснування НАТО. "За сім десятиліть НАТО знову і знову нарощувало зусилля, щоб забезпечити безпеку наших людей, і ми будемо і надалі об'єднуватися, щоб запобігати конфліктам і зберігати мир", - заявив Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг.

Що стосується безпеки в Чорноморському регіоні, міністри погодили новий пакет заходів для підвищення ситуаційної поінформованості НАТО і посилення підтримки партнерів Північноатлантичного союзу в регіоні, Грузії та Україні. Ця підтримка може включати навчання морських сил і берегової охорони, відвідування портів і вчення, а також обмін інформацією.

Про це йдеться на сайті Альянсу.

Міністри також обговорили триваюче порушення Росією Договору про ядерні сили середньої дальності (INF). Союзники знову закликали Росію повернутися до повного і такго, що піддається перевірці, дотримання Договору та обговорили подальші дії, якщо Росія не повернеться до дотримання. Генеральний секретар підкреслив, що будь-яка відповідь буде "виміряною і скоординованою", і НАТО не має наміру розміщувати ядерні ракети наземного базування в Європі, але додав, що НАТО буде і надалі "підтримувати надійне і ефективне стримування і оборону".



Раніше Кей Бейлі Хатчінсон заявила про те, що НАТО готує пакет заходів зі стримування Російської Федерації в Чорноморському регіоні. Представник США при НАТО вказала на важливість забезпечення в Чорному морі безпеки Румунії, Болгарії, України та Грузії. За її словами, "чорноморський пакет" є відповіддю на виклики, з якими НАТО і Сполучені Штати стикаються в цьому регіоні.