Напруженість на виборах зростає й посилює конкуренцію між МВС, ГПУ та СБУ – ЗМІ

20 березня 17:51

Намагаючись впоратися із зростаючим розколом, Аваков, Луценко і Грицак навіть провели спільний брифінг, щоб заявити про загальну прихильність до забезпечення чесних та прозорих виборів.

 

У зв'язку із зростанням напруженості на виборах в Україні різні правоохоронні органи демонструють конкуруючу лояльність. Міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, який симпатизує опозиції, заявляє, що для кампанії характерний масовий підкуп виборців, у зв'язку з чим він викликав одного з керівників виборчої кампанії Петра Порошенка на допит. Він також зазначає, що лояльні президентові органи, такі як Генпрокуратура і СБУ, переслідують опозицію, пише видання Bne IntelliNews.

Нинішні президентські вибори в Україні є найбільш непередбачуваними за всю історію, і це в країні, в якій тільки один раз переобрали президента – Леоніда Кучму. На даний час на вищий пост претендують три кандидати з приблизно рівними шансами. Порошенко і Юлія Тимошенко займають друге місце в опитуваннях, а телевізійний комік Володимир Зеленський з нізвідки потрапив у рейтинги з великим випередженням двох політичних динозаврів. У першому турі голосування Зеленський, швидше за все, пройде у другий тур, відзначає видання.

Bne IntelliNews також пише, що одним з ключових гравців на виборах є бізнесмен і політик, який сам не балотується на посаду - 55-річний Арсен Аваков. Його відомство та поліція можуть зіграти вирішальну роль у визначенні результатів виборів, хоча він стверджує, що зацікавлений тільки в тому, щоб вибори були чесними. Але оскільки Україна наближається до першого туру голосування за списком кандидатів, що налічує близько 40 осіб, напруженість зростає й переходить у конкуренцію між правоохоронними органами.

За підтримки своєї партії "Народний фронт" у парламенті Аваков є політичною силою, незалежною від Порошенка й під наглядом Національної поліції. Заявляючи про нейтралітет, Аваков іноді висловлює широку симпатію як Тимошенко, так і Зеленському, йдеться у статті. У той же час, за словами глави МВС, його єдине занепокоєння з приводу виборів - не допустити фальсифікації. "Я сказав президенту у вічі: я не проти вас, але буду проти будь-якої фальсифікації виборів", - заявив Аваков в інтерв'ю "Дзеркалу тижня. Україна".

У міру наближення дати виборів тема можливої фальсифікації стала одним з головних питань кампанії. Аваков заявив про спроби підкупу виборців з боку Сергія Березенка, заступника голови парламентської фракції "БПП" і одного з керівників передвиборної кампанії президента. У телеінтерв'ю міністр докладно розповів про велику сітку по скупці голосів, організовану Березенком від імені Порошенка, пише Bne IntelliNews. У свою чергу Березенко заперечує звинувачення на свою адресу. 19 березня МВС повідомило про те, що він не з'явився на допит з приводу скупки голосів.

Тим часом пропорошенковські правоохоронні органи також стають політизованими. 22 лютого під наглядом генпрокурора Юрія Луценка, близького соратника Порошенка, СБУ провела рейд в офісах виборчого штабу Тимошенко по всій країні, щоб розслідувати можливі підкупи виборців. Вилучені документи стосуються партії "Батьківщина". У прес-релізі СБУ повідомила, що розслідує діяльність організаторів "виборчої піраміди", яка нараховує 680 тисяч виборців.

Пізніше, 6 березня, також були арештовані особи, що намагалися передати гроші іншому кандидату в президенти Юрію Тимошенко, щоб він зняв свою кандидатуру. Невідомий раніше Юрій Тимошенко має такі ж ініціали, як і Юлія Тимошенко. Його кандидатура схожа на прийом з боку опонентів Тимошенко, щоб обдурити її виборців. Таким чином, ті, хто намагався заплатити йому, щоб він відкликав свою кандидатуру, могли прийти з табору Тимошенко, вважає Bne IntelliNews.

7 березня Нацполіція Авакова вступила у безпосереднє зіткнення з СБУ Порошенка, коли виявила підслуховуючі пристрої СБУ під офісом виборчого штабу Зеленського. Служба безпеки визнала, що встановила пристрої, але заявила, що це було частиною операції у справі про держзраду, яку нібито зірвало керівництво МВС.

Bne IntelliNews пише, що напруженість між органами безпеки досягла навіть кіберпростору системи "Вибори 2019". СБУ, в союзі з Порошенком, доручено стежити за кібербезпекою системи, в той час як поліції, в союзі з Аваковим, доручено забезпечувати безпеку самого обладнання.

Захисне ставлення Авакова до Тимошенко і Зеленського допомагає йому ігнорувати обвинувачення в тому, що він пов'язаний з ким-небудь з них. Але спостерігачі не сумніваються в антагонізмі між главою МВС і чинним президентом. Аваков називає Порошенка "людиною, що організувала кампанію з дискредитації "Народного фронту" та Арсенія Яценюка".

Союзники Порошенка ж звинувачують Авакова у тому, що він розпалив їх ворожнечу далі, ніж просто запобігання фальсифікації виборів. Зокрема, мова йде про організацію протестів членів "Національного корпусу", які проводять акції на виступах Порошенка в різних містах. Вони ж називають причиною свого протесту організовані оточенням президента корупційні схеми. І Аваков, і "Нацкорпус" заперечують, що вони мають зв'язок.

Хоча глава МВС також заперечує, що підтримує Тимошенко або Зеленського, він вважає ймовірним перехід до повністю парламентської республіки. Тимошенко відкрито заявляє про парламентську систему з перетворенням її на "канцлера" в образі Ангели Меркель. За словами Авакова, Україна перейде до парламентаризму і якщо Зеленський стане президентом, оскільки президент не повинен керувати усім, від енергетики до дипломатії.

Така принципова позиція залишає мало місця для компромісу між Аваковим та Порошенком. Порошенко під гаслом "Армія, мова, віра" збудував свою кампанію на образі сильного національного президента, який є головнокомандуючим армією, а також прихильником створеної української національної церкви.

Намагаючись впоратися із зростаючим розколом між правоохоронними органами, Аваков, Луценко і голова СБУ Василь Грицак разом з керівниками виборчих комісій провели 12 березня спільний брифінг, щоб заявити про свою загальну прихильність до забезпечення чесних та прозорих виборів.

Проте вже два дні потому, 14 березня, СБУ і генпрокурор оголосили про викриття Віктора Коржа, який нібито отримав хабар у розмірі 30 тисяч доларів від власників київських ломбардів - повідомляючи, що Корж був неоплачуваним радником Авакова. Прес-служба МВС, у свою чергу, заявила, що Корж не є радником з вересня 2018 року.

Про роботу поліції в умовах виборчого процесу і позицію МВС читайте в інтерв'ю Арсена Авакова "Я президентові у вічі сказав: я не проти вас, але буду виступати проти фальсифікацій на виборах" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".