"Нам потрібні реальні результати розслідування справ Майдану" – Зеленський

21 листопада 11:05

Розслідуванням злочинів проти учасників Революції Гідності відтепер займатиметься ДБР.

 

Президент Володимир Зеленський закликав правоохоронців розслідувати злочини проти учасників Революції Гідності та притягнути винних до відповідальності. На думку Зеленського, це буде найкращим вшануванням пам'яті загиблих.

Із такою заявою президент виступив під час вшанування пам'яті Героїв Небесної Сотні у Києві 21 листопада.

"День Гідності та Свободи – особливий для кожного з нас. Він пов'язаний з початком двох революцій, коли голоси мільйонів громадян злилися в єдиний голос нації, щоб твердо сказати: українці хочуть і будуть жити у вільній, демократичній та квітучій державі... У цій боротьбі, на жаль, ми заплатили найвищу можливу ціну. Це – людські життя", - зазначив він.

І додав, що свобода та гідність є "невід'ємними складовими нашої ДНК", саме тому українці не на словах знають, як захищати свою гідність і виборювати свободу на барикадах.

"На місці загибелі Героїв Небесної Сотні з'явиться Музей Революції Гідності. І це дуже важливо. Проте будьмо відверті: для вшанування пам'яті кожного загиблого музею недостатньо. Ми повинні відстоювати та захищати ідеали, за які віддали життя наші громадяни. І, звичайно, нам потрібні результати розслідування справ Майдану. Родини загиблих та все суспільство мають обов'язково отримати відповіді, а винні – покарання", - наголосив президент.

Читайте також: У провадженнях справ Майдану зникло два томи доказів — Рябошапка

Сьогодні, 21 листопада, в Україні відзначають День Гідності і Свободи, введений до переліку свят у 2014 році. Так, 21 листопада 2013 року розпочався Євромайдан, а 22 листопада 2004 року – Помаранчева революція. Вже шостий рік поспіль у цей день українці шанують патріотизм і мужність громадян, які стали на захист демократичних цінностей, прав і свобод людини, національних інтересів України та її європейського вибору.

Як повідомляв колишній голова управління спецрозслідувань ГПУ Сергій Горбатюк, у справах про злочини проти учасників Євромайдану українські суди винесли 48 вироків. При цьому лише дев'ять із них стосуються реального позбавлення волі.

У грудні минулого року на той час генеральний прокурор Юрій Луценко анонсував завершення на початку 2019 року розслідування розстрілів на Майдані, результати якого будуть представлені громадськості.