"Газова справа": НАБУ завершило розслідування стосовно Онищенка

27 липня 12:09

Про завершення розслідування "газової справи" повідомлено адвокатів депутата-втікача.

 

Детективи Національного антикорупційного бюро (НАБУ) під процесуальним керівництвом прокурорів Спеціалізованої антикорупційної прокуратури (САП) завершили досудове розслідування стосовно народного депутата Олександра Онищенка. Його підозрюють в організації корупційної схеми з розкрадання держкоштів під час видобутку та продажу природного газу в рамках договорів про спільну діяльність з ПАТ "Укргазвидобування".

Як повідомляє прес-служба Бюро, про завершення розслідування повідомлено адвокатів депутата-втікача. У такий самий спосіб про процесуальну дію повідомлено й іншого співучасника корупційної схеми - фінансового директора товариств, підконтрольних злочинній організації. Наразі підозрюваним та їхнім захисникам надано доступ до матеріалів слідства для ознайомлення. Після буде складено обвинувальний акт для подальшого скерування до суду.

За версією слідства, Онищенко є засновником та керівником злочинної організації, учасники якої в період з січня 2013 року по червень 2016 року протиправно заволоділи понад 1,6 млрд гривень від реалізації природного газу. Внаслідок таких дій "Укргазвидобування" (100% акцій належать "Нафтогазу") спричинено збитки в сумі більш ніж 740 млн гривень.

Зазначається, що загалом слідство встановило причетність до участі у "газовій схемі" 29 осіб. З-поміж них - двоє близьких людей, які виконували роль співорганізаторів, решта - працівники "Укргазвидобування", юрист, фінансисти, керівники компаній тощо.

У рамках досудового розслідування восьмеро підозрюваних визнали свою провину й уклали угоди про визнання винуватості. Розслідування ролі ще 12 осіб також завершено: обвинувальні акти стосовно них скеровані до суду. Сім підозрюваних, у тому числі й Онищенко, перебувають у розшуку.

Нагадаємо, що у липні 2016 року Верховна Рада дала згоду на притягнення до кримінальної відповідальності, затримання та арешт Онищенка. На момент голосування він уже втік за кордон. Наразі депутат перебуває в національному розшуку. Інтерпол не став оголошувати в розшук втікача.