На Тимошенко можуть завести ще одну кримінальну справу

01 червня 08:20

У ГПУ допускають можливість порушення ще однієї кримінальної справи стосовно екс-прем'єр-міністра України Юлії Тимошенко у зв'язку із закупівлею вакцин під час епідемії грипу в Україні у листопаді 2009 року. Про це заявив перший заступник генерального прокурора України Ренат Кузьмін.

 

Він зазначив, що кримінальну справу про махінації у Міністерстві охорони здоров'я вже завершено, додавши, що якщо слідчому надійдуть матеріали Орегонського суду США або інші офіційні матеріали з цього приводу, кримінальну справу стосовно Ю.Тимошенко, яка стосується машин «швидкої допомоги» та інших зловживань у МОЗ може бути відновлено.

«Це стосується справи про машини «швидкої допомоги», можливо, справи, пов'язаної з Кіотським протоколом, але це жодним чином не може бути пов'язано зі справою про газові контракти», - зазначив перший заступник генпрокурора.

«При достатності підстав може бути порушено ще одну кримінальну справу», - сказав Р.Кузьмін.

Нагадаємо, 1 березня слідчі Генпрокуратури надали Юлії Тимошенко для ознайомлення 180 томів кримінальної справи.

У вересні 2009 року держкомпанія „Укрмедпостач“ уклала договір з „Vamed Engineering GmbH&CO KG“ (Австрія) щодо постачання 15 найменувань медичного обладнання на загальну суму 99,5 млн євро. У тому числі йшлося про продаж 1000 автомобілів Opel Combo вартістю 12500 євро за одиницю до оподаткування (вартість усієї партії автомобілів до оподаткування - 142,1 млн грн.).

27 січня Генпрокуратура порушила проти Тимошенко справу за підозрою в тому, що вона, будучи прем'єром, використала не за призначенням 67 мільйонів гривень з державного бюджету, виділені під гарантію уряду на закупівлю і ввезення до країни 1 тисячі автомобілів Opel Combo в якості машин швидкої допомоги.

Окрім того, Тимошенко звинувачують у нецільовому використанні 380 мільйонів євро, які Україна отримала за Кіотським протоколом.


У даний час стосовно Тимошенко діє запобіжний захід у вигляді підписки про невиїзд.

16 лютого колишнього першого віце-прем'єр-міністра України Олександра Турчинова в головному управлінні Генеральної прокуратури допитували як свідка у справі про закупівлю автомобілів „швидкої допомоги“ для сільської місцевості.

21 лютого Генеральна прокуратура України об'єднала в одну дві кримінальні справи, порушені щодо екс-прем'єра, лідера партії «Батьківщина» Юлії Тимошенко, і завершила досудове слідство.