На завершення "Північного потіку-2" у Росії не вистачить технологій — США

16 лютого 12:43

Проект росіян на 6 млрд доларів під загрозою зриву.

 

Міністр енергетики США Ден Бруйетт впевнений, що Росія не зможе добудувати газопровід "Північний потік-2", що у Балтійському морі. США виступить проти цього проекту. Будівництво ще надовго затримається, адже Росія не володіє потрібними технологіями, передає Bloomberg.

Ден Бруйетт зазначив, що питання "Північного потіку-2" дуже непокоїть американський уряд, проте Росія нездатна самостійно завершити його будівництво. "Якщо вони розвинуть їх [технології], ми побачимо, що вони зроблять. Але це не так просто, як сказати, ну, "ми майже там, ми зробимо це", - сказав Бруйетт.

За словами міністра, США продовжить активно протидіяти будівництву та шукати альтернативу газового постачання для європейськи країн.

"Я дуже задоволений реакцією певних компаній щодо санкцій, які були введені урядом США. Я радий бачити, що вони визнали, що поважають санкції, і відійшли від проекту. Ми все ще продовжуємо протидіяти проекту "Північний потік" і будемо продовжувати проти нього. Ми вважаємо, що це не економічна гра з боку Росії. Це геополітична гра. І ми все ще будемо тісно співпрацювати з німцями з іншими, щоб знайти альтернативи цьому трубопроводу", - сказав міністр Ден Бруйетт.

Раніше Держсекретар США Майкл Помпео заявив, що США готові виділити для ЄС до 1 млрд дол для фінансування певних проєктів, які дозволять зменшити залежність регіону від енергоресурсів Росії. Про це політичний діяч повідомив під час виступу на Мюнхенській конференції.

Конгрес США включив до оборонного бюджету на наступний рік положення про введення санкцій проти газопроводу "Північний потік-2".

Морський газопровід "Північний потік-2" потужністю 55 млрд куб. м на рік повинен пройти від компресорної станції "Слов'янська" в Кінгісепському районі Ленінградської області до балтійського узбережжя Німеччини. Засновником і власником контрольного пакета акцій акціонерного товариства "Північний потік-2" є російський газовий монополіст "Газпром".

Докладніше читайте в матеріалі експертів Центру глобалістики "Стратегія XXI" Михайла Гончара, Оксани Іщук, Віталія Мартинюка та Ігоря Стукаленко "Нормандська перегазовка по-кремлівськи".