На виборах затребуваний соціально орієнтований політик — соціолог

02 лютого 08:07

Обранець для виборця - той, хто вирішить всі проблем

 

На виборах насамперед затребуваний т. н. соціально орієнтований політик. Тобто той, хто (як здається виборцям) в першу чергу стане піклуватися про простих людей (формулюється саме так), в другу чергу - про державу і в останню - про себе. Наші громадяни, як не крути, залишаються патерналістами. Саме під час виборів патерналізм загострюється. В цей період - період обіцянок тих, що обираються, і надій тих, хто обирає - запит на соціально орієнтованого політика вище, ніж запит на політика-патріота, політика-державника.

Про це в коментарі для DT.UA сказав соціолог Олексій Антипович. Хоча, за його словами, виборець часто намагається вуалювати свої переваги.

"Роблячи вибір, громадянин хоче привести до влади того, кого наділяє здібностями лідера. А вибір лідера ірраціональний. Логіка тут іноді... Ні, майже завжди відключається, - зазначив соціолог. - Виборець не виділяє готовності свого обранця, наприклад, відповідати посади Верховного Головнокомандувача. Або його унікальній здатності нарешті побороти корупцію. Або його потенціалу законодавця. Обранець для виборця - той, хто вирішить всі проблеми. Без деталізації...".

Детальніше про "рожеві окуляри" виборця читайте у статті Сергія Рахманіна "Отрута від усього" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".