На сайті Ради опубліковано текст законопроекту про медіа

28 грудня 22:02

Законопроект подали представники фракції "Слуга народу".

 

На сайті Верховної Ради зареєстровано Проект Закону "Про медіа", поданий депутатами фракції "Слуга народу". Текст законопроекту опубліковано на сайті Ради 28 грудня.

У пояснювальній записці зазначено, що закон про медіа регулює відносини, пов'язані з поширенням масової інформації, визначає правові засади діяльності в Україні суб'єктів у сфері медіа, а також засади державного управління, регулювання та нагляду (контролю) у цій сфері.

Законом визначаються загальні вимоги до суб'єктів у сфері медіа, в тому числі вимоги щодо прозорості структури власності та контролю, а також вимоги до кожного окремого виду суб'єктів у сфері медіа.

Крім того, у законі закріплюються обов'язки суб'єктів у сфері медіа щодо організації надання медіа-сервісів, обмеження щодо змісту інформації, обов'язки суб'єктів у сфері медіа щодо вихідних даних, обсягів поширення національного та європейського продукту, мови поширення інформації, захисту неповнолітніх, права на відповідь і спростування, мовлення в дні трауру (скорботи, жалоби) та дні пам'яті, поширення офіційних повідомлень про надзвичайні ситуації, доступу до інформації про події значного суспільного інтересу, поширення програм з платними інтерактивними конкурсами (іграми, вікторинами), обліку і зберігання програм та примірників друкованих медіа, захисту прав користувачів.

Ліцензуванню, відповідно до законопроєкту, підлягає виключно мовлення з використанням радіочастотного ресурсу України та постачання електронних комунікаційних послуг для потреб мовлення з використанням радіочастотного ресурсу.

Обов'язковій реєстрації, згідно з законом, підлягають суб'єкти, що здійснюють мовлення без використання радіочастотного ресурсу, суб'єкти у сфері друкованих медіа, провайдери аудіовізуальних сервісів, а також суб'єкти у сфері медіа, в тому числі й нерезиденти України, які надають користувачам на території України доступ до своїх медіа-сервісів на умовах, що передбачають оплату користувачами доступу чи користування такими медіа-сервісами.

Іноземні лінійні медіа можуть поширюватись на території України провайдерами аудіовізуальних сервісів виключно після реєстрації таких медіа у встановленому законом порядку.

Усі ліцензійні й реєстраційні процедури згідно з законопроектом відбуваються через електронний кабінет суб'єкта у сфері медіа, функціонування якого забезпечується Національною радою.

Законопроектом також встановлюються заходи реагування на порушення законодавства у сфері медіа та санкції за порушення законодавства у сфері медіа. Рішення про анулювання ліцензії та/або скасування реєстрації, згідно з документом, ухвалюється судом.

Також документом встановлюється, що суб'єктом у сфері медіа в Україні не може бути:

1) фізична особа, яка є громадянином держави-агресора (держави-окупанта);

2) юридична особа, в якій власником істотної участі, контролером чи бенефіціаром на будь-якому рівні ланцюга володіння корпоративними правами є особа, яка є громадянином або резидентом держави-агресора (держави-окупанта), чи юридична особа, зареєстрована в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі.

3) юридична особа, що отримує фінансування (кредити, займи, позики, інвестиції, внески спонсорів, благодійні внески, іншу фінансову допомогу) від фізичних осіб, що є громадянами держави-агресора (держави-окупанта), юридичних осіб, зареєстрованих в такій державі або з місцезнаходженням в такій державі.

Раніше президент України Володимир Зеленський доручив Кабінету міністрів розробити законопроект про вимоги і стандарти новин до 31 грудня 2019 року. Також від кабінету міністрів очікується розробка законопроектів, згідно з яким фізичним і юридичним особам країни-агресора буде заборонено володіти або фінансувати медіа в Україні. Крім того, Кабмін повинен передбачити посилення відповідальності за порушення законодавства про інформацію.

Як повідомлялося, "Дзеркало Тижня" потрапило в список лідерів дотримання журналістських стандартів. Про це свідчать результати моніторингу ЗМІ, проведеного громадською організацією "Інститут масової інформації". В організації зазначили, що ЗМІ оцінювалися за 12 критеріями.

Медіа отримувало бал за кожну з категорій. У перелік увійшли ЗМІ, що набрали дев'ять балів: "Дзеркало Тижня", Liga.net "Українська правда", "Укрінформ", "Новий час", "Радіо Свобода", "Український тиждень", "Слово і діло", "Українська національні новини", "Громадське телебачення".