На прифронтових територіях вибори під загрозою — експерт

08 березня 08:04

В Україні немає чіткої процедури, яка визначала б можливість/неможливість організації виборів на прифронтових територіях.

 

Існує певна правова невизначеність щодо голосування на прифронтових територіях. В Україні немає чіткої процедури, яка визначала б можливість/неможливість організації виборів на прифронтових територіях. ЦВК звернулася до військово-цивільних адміністрацій (ВЦА) з проханням вказати, на яких територіях вибори не можуть бути проведені. Звернімо увагу: йдеться не тільки про окуповані, але і про підконтрольні території Донецької і Луганської областей. В умовах правової невизначеності, коли немає процедури - є ризики, що частина прифронтових територій може бути виключена з процесу голосування. Теоретично така можливість є в ЦВК - через легалізацію укладення ВЦА на президентських виборах.

Про це у своїй статті для DT.UA пише Ярина Бусол, керівник комунікаційного напрямку Реанімаційного пакету реформ. За її словами, на місцевих виборах були зафіксовані прецеденти, коли громади визнавалися такими, де можна організувати вибори за наявної або можливої небезпеки. Є обґрунтовані підозри, що їх визнали такими з політичних мотивацій.

"Як це працює? В якийсь момент протягом виборчого процесу виникає політично мотивована необхідність "вилучити" певні території України з процесу голосування у зв'язку з компактним проживанням "нелояльних" виборців. Формальна підстава - там "небезпечно" проводити вибір, - зазначає експерт. - Додатковий ризик застосування такої технології існує під час другого туру президентських виборів, коли мова буде йти про боротьбу за кожну тисячу голосів. Території будуть визнавати непридатними для організації голосування. Результати попереднього аналізу - таким чином можна "викреслити" до 100 тис. голосів".

Детальніше про виборчі технології читайте в статті Ярини Бусол "Що таке виборчі маніпуляції, і як з ними боротися або Гра престолу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".