МЗС закликає міжнародних партнерів не визнавати документи, видані РФ мешканцям ОРДЛО

30 квiтня 16:14

Відомство також закликає посилити тиск на Кремль.

 

МЗС висловлює рішучий протест у зв'язку з відкриттям на території Ростовської області центрів видачі російських паспортів українцям, які проживають на тимчасово окупованих територіях Донбасу. Міжнародних партнерів просять не визнавати і не приймати такі документи, а також будь-які правочини, здійснені з цими документами.

Міністерство також закликає посилити тиск на Кремль з метою дотримання ним норм і принципів міжнародного права, у тому числі шляхом розширення санкцій.

"Своїми діями Росія наочно демонструє свою абсолютну зневагу до норм і принципів міжнародного права. Свідомо обравши курс на ескалацію, Російська Федерація також фундаментально підриває Мінські домовленості, стороною яких вона є", - йдеться у заяві.

Вказується, що рішення Кремля полегшити отримання українцями російського громадянства є юридично нікчемними та не визнаються Україною. А також, що вони не впливають на належність мешканців тимчасово окупованих територій до громадянства України, визначеного Конституцією та законодавством.

МЗС вимагає невідкладно припинити міжнародно-протиправні діяння, скасувати зміни до законів РФ з питань громадянства в частині полегшення процедури його набуття для українців, а також укази президента Росії та усі рішення, прийняті на їх виконання.

Зазначимо, що президент Росії Володимир Путін запропонував видавати російські паспорти вже не тільки мешканцям окупованих територій ОРДЛО, але й громадянам всієї України. У відповідь на цю заяву переможець українських виборів Володимир Зеленський заявив, що українці не спокусяться російським громадянством і висловив готовність видавати українські паспорти "борцям з путінським режимом". Після чого Путін запропонував Зеленському спільне громадянство для українців і росіян.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі та готує правові підстави для воєнного сценарію. Детальніше про плани Росії читайте в статті Сергія Немирича "Три в одному" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".