МЗС закликало посилити санкції проти РФ через указ Путіна про видачу російських паспортів жителям ОРДЛО

24 квiтня 18:14

Сьогодні Путін спростив отримання російського громадянства для жителів окупованого Донбасу.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з указом президента РФ Володимира Путіна, який відкриває шлях до незаконної видачі російських паспортів на тимчасово окупованих територіях в Донецькій та Луганській областях України. Відомство закликає міжнародну спільноту посилити політичний і санкційне тиск на Росію у зв'язку з цим.

"Вважаємо цей документ юридично нікчемним і таким, що не змінить приналежності жителів окупованих Росією територій Донбасу до українського громадянства... Ми вимагаємо від кремлівського режиму скасувати це ганебне рішення, а закликаємо міжнародне співтовариство відреагувати посиленням політико-дипломатичного і санкційного тиску на державу-агресора", - йдеться в заяві.

МЗС також висловили занепокоєння тим, що "практика незаконної паспортизації на окупованих Росією територіях застосовувалася Кремлем в інших тривалих конфліктах як правовий і гуманітарний привід для подальшої агресії".

Рішення керівництва Росії є "свідомим кроком, спрямованим на руйнування мінських домовленостей", - підкреслили в Міністерстві.

"Подібні дії є грубим втручанням у внутрішні справи і продовженням російських спроб повзучої анексії українського Донбасу. Вони мають на меті дестабілізацію внутрішньополітичної ситуації в Україні після виборів, демонструють намір Росії продовжувати агресію, свідчать про відсутність зацікавленості у будь-якій деескалації", - зазначили в МЗС.

Сьогодні Путін підписав указ "Про визначення в гуманітарних цілях категорій осіб, які мають право звернутися із заявами про прийом до громадянства РФ у спрощеному порядку", згідно з яким таке право отримують жителі окремих районів Донецької та Луганської областей. Розгляд заяв про прийом у громадянство повинно здійснюватися у строк, що не перевищує трьох місяців з дня подачі заяви та необхідних документів. Українська сторона вже звернулася до Ради Безпеки ООН у зв'язку з рішенням президента Росії.