МЗС України закликало світ посилити санкції проти РФ через репресії проти кримських татар

08 листопада 19:55

Україна вимагає забезпечити безперешкодний доступ моніторингових місій на анексований півострів.

 

Міністерство закордонних справ України висловило рішучий протест у зв'язку з черговими незаконними обшуками й арештами кримських татар в окупованому Росією Криму, а також вимагає пустити міжнародних спостерігачів на півострів.

"Вимагаємо від Росії припинити свавілля на тимчасово окупованій території України та забезпечити безперешкодний доступ міжнародних моніторингових місій до Кримського півострова", - сказано в заяві українського зовнішньополітичного відомства, поширеній увечері в середу, 8 листопада.

У МЗС України констатували, що у жителів окупованого півострова немає права на свободу мирних зібрань.

"Відчуваючи свою слабкість, російські окупанти бояться, що правда про злочини РФ в Криму, за які обов'язково доведеться відповідати, поширюється за межі півострова", - відзначили в міністерстві, закликавши міжнародне співтовариство "засудити масові порушення прав людини та основних свобод, виступити на захист жителів Криму, які потерпають від репресій російської окупаційної влади, і посилити тиск, в тому числі санкції, проти держави-агресора".

Як повідомлялося, 8 листопада в анексованому Криму затримали громадянського активіста і фотографа Сейтумера Сейтумерова. Крім того, окупанти провели серію обшуків в будинках кримських татар у Бахчисараї, Старому Криму, Зарічному та Кіровському.

11 жовтня в Криму підконтрольні окупантам співробітники силових відомств проводили обшуки в будинках кримських татар Бахчисарая. Слідчі дії проводили відразу в шести будинках: у Сулеймана Асанова, Сейрана Салієва, Тимура Ібрагімова, Сервера Зекерьяєва, Мемета Бєлялова і Ісмаїла Гжирова – активістів організації "Кримська Солідарність", яка надає допомогу сім'ям жертв російських репресій на півострові.

До місць обшуку прибули представники російських ЗМІ, пізніше в підконтрольних Кремлю виданнях з'явилася інформація про те, що в Криму "знешкоджена чергова осередок Хізб ут-Тахрір".