МЗС розцінює переміщення Росією "вишок Бойка" як "черговий епізод грабежу майна" України

16 грудня 12:35

Україна "глибоко обурена черговим фактом порушення Росією конвенції ООН з морського права. Київ вимагає від РФ повернути незаконно переміщені бурові установки.

 

Міністерство закордонних справ України розцінює переміщення в Чорному морі російською стороною двох самопідйомних бурових установок (т. зв. "вишок Бойка") і нафтовидобувної платформи "Таврида" як "черговий епізод грабежу майна та природних ресурсів". Дії Росії як держави-агресора і окупанта є порушенням Конвенції ООН з морського права, і Київ вимагає негайно повернути майно України.

Про це йдеться в заяві МЗС України в середу, 16 грудня.

Зокрема, МЗС кваліфікує дії Росії "як міжнародно-протиправні діяння, спрямовані на систематичне порушення суверенітету, суверенних прав та юрисдикції України над внутрішніми водами, територіальним морем, виключної економічної зони і континентального шельфу у Чорному та Азовському морях".

"Міністерство закордонних справ України закликає Російську Федерацію до міжнародно-правової відповідальності, вимагає від Російської Федерації негайно вжити всі можливі практичні заходи для припинення міжнародно-протиправних діянь, надати належні запевнення і гарантії їх неповторення в майбутньому і негайно повернути в користування і володіння належить Україна майно", - йдеться в заяві.

"Розцінюємо зміну російською стороною розташування в Чорному морі двох самопідйомних бурових установок В-312 і В-319 і нафтовидобувної платформи "Таврида", які є власністю України, як черговий епізод широкомасштабного розкрадання майна і природних ресурсів, що здійснюється державою-агресором протягом окупації частини суверенної території України - Автономної Республіки Крим", - відзначають в МЗС.

Як відзначають в українському МЗС, цей випадок "поповнив перелік доказів загарбницької поведінки РФ і її нехтування міжнародним правом".

Він свідчить також про порушення Росією своїх зобов'язань як держави-окупанта, зокрема в частині забезпечення недоторканності права власності".

Дії РФ "мають всі ознаки міжнародного правопорушення за змістом Конвенції", додають в МЗС.

Міністерство закордонних справ України залишає за собою право "вимагати від російської сторони відшкодування шкоди".

Як повідомлялося, екстрене переміщення "вишок Бойка" - бурових установок "націоналізованого" окупантами "Чорноморнафтогазу" - під військовим конвоєм ближче до берегів Криму може бути пов'язано з можливим ризиком їх арешту за готують позовом "Нафтогазу". Судовий процес у Стокгольмі або в Лондоні буде розпочато незабаром, захищати інтереси Наку, можливо, буде одна з американських юридичних фірм.

Після анексії Криму, компанія "Чорноморнафтогаз" була перереєстрована в РФ, пізніше окупаційна влада прийняла рішення "націоналізувати" майно цього підприємства і внести його в статутний капітал новоствореної компанії Кримське республіканське підприємство "Чорноморнафтогаз".

Нагадаємо, саме завдяки ZN.UA і журналістам Олексі Шалайскому і Юрію Ніколову у травні 2011 року стало відомо про те, що державна компанія "Чорноморнафтогаз" придбала за $ 440 млн дві самопідйомні бурові установки (СПБУ). Їх називають "вишками Бойка" на честь колишнього міністра енергетики і вугільної промисловості Юрія Бойка. Зараз він є народним депутатом від "Опозиційного блоку" і має недоторканність. ГПУ розслідує скандальну закупівлю вишок "Чорноморнафтогазу", Бойко проходить як свідок.