МЗС Польщі пригрозило заборонити в'їзд українцям з антипольськими поглядами

02 листопада 15:12

Польща ніколи не пожертвує історичною правдою заради геополітики, і діяльність УПА не можна порівнювати з Армією Крайовою, заявив Ващиковський.

 

Польша може заборонити в'їзд українцям, які дотримуються антипольських позицій в історичних питаннях, заявив міністр закордонних справ Вітольд Ващиковський в ефірі польського телебачення, передає "Польське радіо".

На думку Ващиковського, Україна намагається використати той факт, що вона є важливою для Польщі в питаннях безпеки, тому історичні питання відсуває на задній план. Як підкреслив глава польського відомства, Польща ніколи не пожертвує історичною правдою заради геополітики.

За його словами, діяльність Української повстанської армії не можна порівнювати з Армією Крайовою.

"Навіть якщо ми знайдемо будь-які інциденти, то ніколи з боку Армії Крайової не відшукаємо вбивств в таких масштабах, як ті, що були здійснені на Волині. Тут немає симетричності, і ми повинні однозначно на це вказати", - сказав міністр.

Ващиковський також зазначив, що якщо Україна не змінить своєї поведінки у важливих для Польщі питаннях, то це призведе до конкретних наслідків.

"Якщо ми не прийдемо до згоди, то [тоді] запустимо процедури, які зроблять неможливим прибуття в Польщу осіб, які представляють крайні антипольські позиції. Люди, які демонстративно одягають форму СС "Галичина", до Польщі не в'їдуть", - підкреслив чиновник.

Ващиковський також сказав, що наслідки будуть нести й особи, які на адміністративному рівні, з політичних мотивів, не допускають до продовження ексгумацій та відновлення польських місць пам'яті.

Крім того, міністр нагадав, що на прохання України Польща відмовилася розмістити на своїх закордонних паспортах зображення Личаківського цвинтаря.

"Жесту у відповідь - такого, щоб допустити польських реставраторів на це кладовище, ми не дочекалися", - додав міністр.

Ващиковський підкреслив, що при таких обставинах він задумається, чи "рекомендувати президенту Анджею Дуді поїздку в Україну на даний момент".

Нагадаємо, що 17 жовтня Міністерство закордонних справ Польщі провело розмову з послом України в Польщі Андрієм Дещицею через відкриття меморіалу стрільців Карпатської Січі у Климці Львівської області з написом про польських окупантів. Обурення МЗС Польщі викликала таблиця з написом: "Героям Карпатської України, розстріляним польськими і угорськими окупантами у березні 1939 року".

Як повідомлялося раніше, екс-президент Польщі Олександр Кваснєвський боїться, що націоналізм зіпсує відносини між Україною і Польщею. На його думку, між двома державами не відбуваються реальні дебати і діалоги, які допомогли б вирішити націоналістичні питання.