МЗС направило ЄС і НАТО офіційного листа щодо російських паспортів в ОРДЛО

08 травня 19:42

Україна просить міжнародних партнерів на визнавати видані Росією в ОРДЛО паспорти.

 

Україна розраховує на чітку і послідовну підтримку міжнародної спільноти у питанні невизнання виданих Росією в окупованому Донбасі паспортів. Відповідний лист з закликом посилити санкції проти РФ міністр закордонних справ Павло Клімкін надіслав керівникам ЄС і НАТО.

"Цим листом Україна офіційно закликає країни-партнери до розширення санкційного треку. Лист є відповіддю на видачу Росією паспортів РФ жителям непідконтрольних Україні територій Донбасу", - прокоментувала речник зовнішньополітичного відомства Катерина Зеленко.

Нагадаємо, Кабмін на засіданні в середу ухвалив рішення про визнання незаконними і недійсними паспорти, які видаються РФ жителям Донбасу. Зокрема, затверджено перелік пунктів видачі паспортів, документи яких будуть визнаватися недійсними з дати набрання чинності рішення РФ про спрощену видачу. Зараз до таких відносяться село Покровське і місто Новошахтинськ Ростовської області Росії.

Міністр України у справах ветеранів Ірина Фриз повідомила, що українці, які отримали російські паспорти, не зможуть розраховувати на соціальні виплати і пенсії.

Нагадаємо, що 24 квітня президент РФ Володимир Путін підписав указ про спрощене надання російського громадянства жителям тимчасово окупованих районів Донбасу. Пізніше Путін заявив, що розглядає можливість надання російського громадянства за спрощеною процедурою не тільки жителям ОРДЛО, але і всім громадянам України.

У ЄС заявили, що надання російських паспортів жителям ОРДЛО є ще одним посяганням на суверенітет України з боку Росії.

1 травня Путін підписав указ, який надає право на спрощений порядок отримання громадянства РФ для певних категорій українців.

Як писало DT.UA, надаючи громадянство, Росія тестує новообраного президента України Володимира Зеленського, зміцнює свої позиції в Донбасі і готує правові підстави для військового сценарію. Детальніше про плани РФ читайте у статті Сергія Немирича "Три в одному" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".