МВФ закликає Київ припинити атаки на НАБУ

07 грудня 08:23

Натомість у фонді пропонують зосередитися на якнайшвидшому створенні та запуску Антикорупційного суду.

 

Директор-розпорядник Міжнародного валютного фонду (МВФ) Крістін Лагард у середу, 6 грудня, нагадала українським партнерам про те, що боротьба з корупцією є вимогою українського суспільства та ключовим зобов'язанням України в рамках співпраці з фондом.

"Ми глибоко стурбовані останніми подіями в Україні, які можуть знецінити успіхи, досягнуті у створенні незалежних антикорупційних органів для боротьби з корупцією високого рівня, зокрема, НАБУ (Національного антикорупційного бюро – ред.) та САП (Спеціалізованої антикорупційної прокуратури - ред.)", - йдеться у спеціальній заяві Лагард, опублікованый на сайті МВФ.

Вона також наголосила на важливості боротьби з корупцією для зростання економіки країни. У зв'язку з чим закликала українську владу "захистити незалежність" НАБУ та САП.

"Ми закликаємо українську владу і парламент захищати незалежність НАБУ і САП. Ми також закликаємо активізувати роботу із законодавством, щоб запустити незалежний Антикорупційний суд, у відповідності до рекомендацій Венеціанської Комісії Ради Європи. Він важливий для винесення рішень у справах про корупцію високого рівня", -наголошується у повідомленні.

Нагадаємо, 6 грудня лідери парламентських фракцій "Блоку Петра Порошенка" і "Народного фронту" Артур Герасимов і Максим Бурбак зареєстрували у Верховній Раді проект закону №7362, який дозволяє звільняти керівників НАБУ, САП і НАЗК та ДБР рішенням парламенту. Згідно чинного законодавства, обов'язковою умовою звільнення, зокрема, директора НАБУ, є негативні висновки аудиту відомства.

Законопроект був зареєстрований на тлі заяв США, Європейського Союзу та Британії про неприпустимість послаблення українських антикорупційних органів, у першу чергу, НАБУ.

Як повідомлялося раніше, 29 листопада Державна міграційна служба повідомила про те, що СБУ затримала агента НАБУ при спробі підкупу заступника голови ДМС Діни Пімахової.

Пізніше в НАБУ заявили про те, що Генеральна прокуратура і Служба безпеки незаконно втрутилися та зірвали спецоперацію Бюро, спрямовану на виявлення учасників організованого злочинного угруповання у Державній міграційній службі.

Своєю чергою генпрокурор Юрій Луценко заявив про те, що вважає звинувачення на адресу затриманого детектива НАБУ обгрунтованим.

Пізніше НАБУ опублікувало фрагменти розсекречених аудіо - і відеоматеріалів, отриманих під час проведення негласних слідчих дій у рамках спецоперації, які доводять, що чиновниця ДМС дійсно могла бути причетною до корупційних схем.

У Держдепі США розкритикували спецоперацію Генеральної прокуратури України проти НАБУ. Зокрема, державний секретар Рекс Тіллерсон заявив про те, що "Україна втрачає свою душу", вдаючись до такого роду дій.