Мусіяка: Зміна влади наступного року малоймовірна

29 грудня 10:20

Зміна влади в наступному році малоймовірна: до цього немає критичних передумов ні в соціаль­ній, ні в політичній сфері — лише точкові сигнали, які не мають тенденції до системного вираження масштабної суспільної волі, вважає професор права Віктор Мусіяка.

 

"Водночас у розпорядженні влади - всі основні інструменти впливу на волю громадян, без оволодіння бодай частиною яких її потенційним опо­нентам нема на що розраховувати", - сказав В.Мусіяка в коментарі ZN.UA."Що може об’єктивно зумовити зміну влади? В Україні сьогодні - щось екстраординарне. У суспільстві зримого, масштабного прагнення до швидкої зміни влади не спостерігається. Потен­ціал можливої дострокової зміни влади - в її непомірній концент­рації та неприборканості. Сьо­годні дедалі очевидніша необхідність упровадження в суспільну свідомість принципу непорушності втрачених начал моралі, на якій тільки й може зрости Право, здатне приборкати владу", - сказав він.Водночас В.Мусіяка відзначив, що опозиція як політична спільнота поки що відсутня і в сприйнятті суспільства, і в реальності.

"Її історична перспектива не в пошуку банального шансу стати черговим драконом, а в переконаності суспільства у власній готовності до жертовності та відданості ідеї обмеження влади Правом, навіть тієї влади, якою вони хочуть заволодіти. Без цього «зміна» влади виявиться лише зміною облич при владі, свідками чого ми вже були", - резюмував він.Детальніше читайте в матеріалі Інни Ведерникової "Чи можлива зміна влади в Україні наступного року?" у передноворічному номері "Дзеркала тижня. Україна".