МКС упритул наблизився до початку повноцінного розслідування ситуації в Криму і Донбасі

05 грудня 16:32

Анексію українського півострова Росією суд однозначно кваліфікує як міжнародний збройний конфлікт.

 

Офіс прокурора Міжнародного кримінального суду (МКС) оприлюднив Звіт про діяльність з попереднього розслідування за 2019 рік, у якому згадується й російська агресія проти України.

Так, анексію українського Криму чітко кваліфіковано як міжнародний збройний конфлікт, пише представник президента України в АР Крим Антон Кориневич у своєму Facebook.

"Кваліфікація ситуації у Криму: однозначно наявний стан окупації, тобто міжнародного збройного конфлікту (п. 270). Позиція Офісу прокурора МКС щодо кваліфікації ситуації в Криму є чіткою і однозначною", - наголошує він.

Щодо війни в Донбасі, то тут Офіс прокурора МКС залишається на позиції паралельної кваліфікації – гібридну агресію кваліфіковано і як міжнародний збройний конфлікт, і одночасно як неміжнародний збройний конфлікт.

"Офіс прокурора МКС залишається на позиції паралельної кваліфікації збройного конфлікту в Донбасі (і міжнародний збройний конфлікт, і неміжнародний збройний конфлікт) (п. 266)", - наголошує Кориневич.

Чіткої дати неміжнародного збройного конфлікту немає, однак у звіті зазначено, що він розпочався не пізніше 30 квітня 2014 року, міжнародний – не пізніше 14 липня того ж року. Тобто, коли бригади Збройних сил РФ, перетнувши кордон, вдерлись в Донбас.

У прокурора продовжують аналізувати, чи здійснювала/здійснює Росія контроль над окупаційними військами, аби з'ясувати, чи існує на сході України один єдиний міжнародний збройний конфлікт. Зазначимо, незаконні військові формування ОРДЛО оперативно підпорядковані 8-й армії Південного військового округу ЗС Росії із центром у Ростовській області.

"Найшвидше, під час попереднього розслідування ситуації в Донбасі збройний конфлікт там не буде остаточно кваліфікований і це робитиме вже інший підрозділ Офісу прокурора на етапі вже повноцінного розслідування", - вважає представник президента.

Крім того, у звіті відображено перелік можливих злочинів проти людяності та воєнних злочинів, вчинених під час окупації Криму та війни на сході України.

Зараз Офіс прокурора МКС займається питанням прийнятності справ, що є роботою над останньою третьою фазою попереднього вивчення/розслідування. Отже, метою цієї роботи в 2020 році може стати дозвіл прокурора на відкриття повноцінного розслідування ситуації в Криму і Донбасі.

На думку експертів, Україна самостійно не зможе притягнути до відповідальності Володимира Путіна і вище керівництво РФ, а лише в результаті розслідування Міжнародного кримінального суду.

Ратифікувавши Римський статут, Україна продемонструє, що готова нести відповідальність і захищати свій народ, убезпечить себе від реальних та майбутніх атак (як це було у випадку з Грузією) і забезпечить додатковий захист постраждалим від конфлікту на сході України та в Криму.

Докладніше про необхідність ратифікації Римського статуту читайте у статті Надії Волкової "Навіщо Україні Римський статут і Міжнародний кримінальний суд" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".