Міжнародний суд ООН зажадав від РФ відзвітувати про відновлення діяльності Меджлісу

19 липня 22:14

Москва майже півтора року ігнорує рішення суду, обов'язкове для виконання.

 

Міжнародний суд ООН направив РФ вимогу щодо виконання пункту наказу ООН про відновлення діяльності Меджлісу кримськотатарського народу в окупованому Криму, повідомляє Міністерство закордонних справ України.

Суд нагадав Кремлю про обов'язковість виконання судового рішення від 19 квітня 2017 року і зобов'язав Росію надати відповідь з інформацією про конкретні кроки, спрямовані на виконання рішення до 18 січня 2019 року.

"Тривале ігнорування Російською Федерацією наказів Міжнародного суду є неприйнятним. Україна закликає РФ виконати свої міжнародні зобов'язання шляхом безумовного скасування заборони діяльності Меджлісу, як це передбачено текстом наказу Міжнародного суду ООН в 2017 році, що було підтверджено сьогодні", - сказано в заяві українського зовнішньополітичного відомства, поширеній увечері в четвер, 19 липня.

Нагадаємо, 19 квітня 2017 року Міжнародний суд ООН ухвалив тимчасові заходи. По-перше, суд, не вдаючись детально в процес, вважав, що має право і підстави розглядати справу "Україна проти Росії". По-друге, суд прийшов до висновку, що "кримські татари і етнічні українці в Криму залишаються вразливими". Тому він погодився на введення тимчасових заходів проти РФ для захисту національних меншин в Криму і зобов'язав Росію: а) утриматися від обмежень стосовно кримських татар на представництво власних інтересів, включаючи відновлення діяльності Меджлісу; б) забезпечити ведення навчання українською мовою. По-третє, МС ООН зобов'язав Україну і Росію повністю виконувати всі положення досягнутих в Мінську домовленостей.

Детальніше про рішення Міжнародного суду ООН читайте в статті Володимира Кравченка "Україна vs Росія: перший раунд - розвідка боєм" в тижневику "Дзеркало тижня. Україна".