Місія БДІПЛ скрупульозно проаналізувала порушення на виборах — оглядач

06 квiтня 10:49

18 сторінок густого тексту - протверезний душ на голови тих, хто, наслухавшись і начитавшись похвал, вже було вирішив, що Україна раптом і справді стала світочем демократії.

 

Зауваження місії Бюро з демократичних інститутів і прав людини (БДІПЛ) ОБСЄ, висновки якого лягли в основу доповіді спільної Міжнародної наглядової місії на президентських виборах в Україні (в неї увійшли представники Європарламенту, БДІПЛ ОБСЄ, ПА ОБСЄ, ПА Ради Європи, ПА НАТО), є мірилом чистоти проведення виборів в будь-якій країні - члені ОБСЄ. Саме на висновки цієї структури, як правило, орієнтуються і інші міжнародні організації, і світові столиці.

Про це в своїй статті для DT.UA пише Тетяна Силіна. За її словами, 18 сторінок густого тексту - протверезний душ на голови тих, хто, наслухавшись і начитавшись похвал, вже було вирішив, що Україна раптом і справді стала світочем демократії.

"Спостерігачі спостерігають не тільки в день виборів. Вони скрупульозно вивчають і оцінюють всю виборчу кампанію, весь процес - і законодавство, і фінансування, і реєстрацію, і освітлення в медіа, і роботу ЦВК, і багато інших аспектів. І по кожному з цих пунктів у спостерігачів було чимало претензій до українських виборів. Незважаючи на рекомендації Венеціанської комісії, колишні зауваження ОБСЄ і давні зобов'язання Києва, так і не був прийнятий Виборчий кодекс, - зазначає оглядач. - Зафіксовані численні випадки підкупу виборців, особливо масово - командами П.Порошенко і Ю.Тимошенко. Місія БДІПЛ також отримала кілька повідомлень про інструмент виборчої кампанії, що широко використовується різними кандидатами - розгорнуту по всій країні "благодійну діяльність", в якій брали участь політичні партії, фонди, організації і особи, афілійовані з кандидатами".

Детальніше про ставлення західних партнерів до виборів та кандидатів у президенти читайте в статті Тетяни Силіної "Аналіз кандидатів - версія Заходу" у тижневику "Дзеркало тижня. Україна".