Мінюст відкрив справу проти уряду за прожитковий мінімум

20 грудня 14:43

Уряд має провести науково – громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму в Україні.

 

Станіслав Батрин повідомив про відкриття справи щодо Кабінету Міністрів України

Підконтрольна Міністерству юстиції Державна виконавча служба України, відкрила справу щодо виконання рішення суду про перегляд урядом прожиткового мінімуму в Україні. Про це DT.UA повідомив ініціатор процесу Станіслав Батрин, правозахисник, керівник проекту "Відкритий суд".

"В постанові про відкриття виконавчого провадження зазначається зобов'язати Кабінет Міністрів України провести науково – громадську експертизу набору продуктів харчування, набору непродовольчих товарів і набору послуг для встановлення прожиткового мінімуму в Україні… і провести перегляд вмісту наборів непродовольчих товарів, продуктів харчування та послуг для основних соціально – демографічних груп населення. Крім того, що уряд принципово повинен виконати зазначені вимоги на майбутні роки, Кабінет Міністрів було зобов'язано встановити належний розмір прожиткового мінімуму в Україні відповідно до закону ще у 2015 році", зазначив Батрин.

Читайте також: Петиція про підвищення стипендії до прожиткового мінімуму набрала 25 тис. підписів

За словами правозахисника, для невиконання рішення суду Кабінет Міністрів та Міністерство юстиції вдалося до порушення закону, оскільки з постанови виходить, що виконавчий лист надійшов на виконання 01.12.2015, в той час як у правозахисника є докази його надходження ще 25.11.2015, що, на думку Батрина, свідчить про фальшування.

Нагадаємо, впродовж 2015 році Станіслав Батрин виграв дві судові справи проти уряду України про перегляд прожиткового мінімуму в суді першої та апеляційної інстанції. Не зважаючи на те, що рішення набуло законної сили та підлягає виконанню, уряд подав касаційну скаргу до Вищого адміністративного суду і просив зупинити перегляд прожиткового мінімуму в Україні. Однак, і суд касаційної інстанції відмовив Кабінету Міністрів України в задоволенні такого клопотання. Наразі рішення суду підлягає примусовому виконанню.

На сьогодні рівень прожиткового мінімуму складає 1378 грн в місяць для працездатної людини і 1074 грн - для непрацездатного, пенсіонера. Ініціатори позову до Кабміну ставлять за мету обґрунтувати і зафіксувати прожитковий мінімум на рівні не менше 7 000 грн.