"Мінські угоди" знаходяться в комі через РФ — Клімкін

19 березня 14:45

На думку міністра, Росія використовує окуповані території для торгу.

 

Міністр закордонних справ України Павло Клімкін вважає, що мінські угоди про врегулювання ситуації на сході України знаходяться в "комі", з якої їх може витягнути тільки рішення Росії піти з Донбасу.

"Мінськ" насправді не є мертвим, але він перебуває в комі. Витягнути його з коми може тільки Кремль. Оскільки саме він ввів його в цю саму кому, і зробив це цілком свідомо. Щоб вивести Мінськ з такого стану, Росія повинна прийняти рішення про вихід із Донбасу", - сказав Павло Клімкін в інтерв'ю агентству "Інтерфакс-Україна".

За його словами, Москва використовує окуповані українські території тільки як засіб для торгу.

"На сьогоднішній момент Росія не хоче прийняти таке рішення (про вихід з Донбасу). Звичайно, це пов'язано з виборами, але ще більше – зі звичайною базарною торгівлею, яку Росія намагається вести з євроатлантичним співтовариством", - пояснив Клімкін.

Дипломат зазначив, що, незважаючи на те, що порядок денний ЄС заповнений внутрішніми важливими питаннями, як, наприклад, Brexit або вибори в Європарламент, Україні вдається зберегти місце для питань протидії російській загрозі.

"Деякі з моїх європейських співрозмовників все ще говорять, що якщо ми не можемо зараз вирішити питання Донбасу, то необхідно його на деякий час заморозити. У мене виникає для них проста аналогія – у вас рана і вона болить. Рану можна, звичайно, знеболити, але при цьому її потрібно обов'язково лікувати, а не просто "заморожувати". Інакше толку не буде", - сказав міністр.

Нещодавно спецпредставник Державного департаменту США з питань України Курт Волкер заявив, що Росія не зацікавлена в завершенні війни в Донбасі, яку вона розв'язала.

Також у США підкреслили, що російська сторона протягом чотирьох років з моменту підписання Тристоронньої контактною групою комплексу заходів по виконанню Мінських угод в Донбасі постійно порушує ці домовленості.

Нагадаємо, що 12 лютого 2015 року учасники Тристоронньої контактної групи підписали "Комплекс заходів на виконання Мінських угод". Зокрема, домовленості передбачали негайне і повне припинення вогню в окремих районах Донбасу і його суворе виконання, а також відведення всіх важких озброєнь обома сторонами на рівні відстані.