Міллер зустрівся з Януковичем у Києві

09 листопада 18:09

Сьогодні, 9 листопада, глава російського концерну "Газпром" Олексій Міллер приїхав до Києва, де зустрівся з президентом Віктором Януковичем. Про це повідомляє прес-служба компанії.

 

"Сторони висловили задоволення поточним переговорним процесом. Робота ведеться інтенсивно, на цей момент розглянуто великий перелік складних питань", - йдеться в прес-релізі.

Росія і Україна у 2009 році підписали довгострокові контракти на постачання і транзит російського газу, згідно з яким ціна на газ встановлюється щоквартально з урахуванням динаміки світових цін на нафту і нафтопродукти. Нова влада України звинуватила колишнє керівництво країни у порушеннях при підписанні цих документів - колишній прем'єр-міністр країни Юлія Тимошенко вже отримала 7-річний термін позбавлення волі за це.

У минулому році нове керівництво країни вже отримало знижку у $100 на тисячу кубометрів в обмін на продовження перебування російського військового флоту у Криму. Цього року Україна почала чергову кампанію з метою домогтися нових поступок у ціні на газ.

За заявами українського уряду, переговори будуть завершені в листопаді цього року. "Ціна на газ набагато буде нижчою, ніж та, яка діє сьогодні", - сказав зокрема на минулому тижні перший віце-прем'єр Андрій Клюєв.

За даними НАК «Нафтогаз України», ціна імпортованого держхолдингом до країни російського природного газу в першому кварталі 2011 року склала близько $264 за 1 тис. куб. м, у другому кварталі - близько $297 за 1 тис. куб. м, у третьому - близько $355 за 1 тис. куб. м.

У свою чергу "Газпром" наполягає на отриманні контролю над газотранспортною системою України, заявляючи, що запущений на цьому тижні "Північний потік" і проектований "Південний потік" без виконання цієї умови незабаром переберуть на себе значні обсяги російського газу, що транзитується через Україну.