Меркель повідомила, що Німеччина і Франція працюють над організацією саміту "нормандської четвірки"

26 серпня 03:24

Оскільки попередня зустріч проходила в Берліні, то ця може пройти в Парижі

 

Не виключено, що саміт в "нормандському форматі" відбудеться найближчим часом. Навіть Росія, не дуже охоче, але схиляється до цієї зустрічі.

Німеччина і Франція працюють над організацією саміту "нормандської четвірки" (ФРН, Франція, Росія, Україна) найближчим часом в Парижі, заявила в неділю, 25 серпня, журналістам на полях саміту Великої сімки канцлер ФРН Ангела Меркель.

"Ми підкреслили, що хочемо незабаром, після підготовчої зустрічі радників і міністрів закордонних справ, організувати саміт з російським і українським президентами", - сказала вона.

"Ми давно говорили про те, що, оскільки колишня зустріч проходила в Берліні, то ця повинна пройти в Парижі", - додала Меркель.

14 липня в Парижі відбулася зустріч зовнішньополітичних радників лідерів України, Німеччини, Франції та Росії з метою відновлення роботи "нормандського формату".

Після загибелі чотирьох українських морських піхотинців під Павлополем 6 серпня президент України Володимир Зеленськийзакликав лідерів держав "нормандської четвірки" зібратися для відновлення переговорів про ситуацію в Донбасі. Він також запропонував розширити "нормандський формат" за рахунок США.

У Вашингтоні відзначили, що включення нових учасників в переговорний процес вимагає згоди всіх лідерів "нормандської четвірки". А в МЗС Франції висловилися за підтримку діалогу з Вашингтоном по Донбасу, але категорично проти участі США у "нормандському форматі".

Президент РФ Володимир Путін не брав участі в роботі "Нормандської четвірки" з березня 2018 року, коли було зроблено спільну заяву лідерів чотирьох держав. Остання на сьогодні зустріч лідерів України, Франції, Німеччини та Росії відбулася в Берліні в жовтні 2016 року.