Медвєдєв оголосив про початок «масштабних демократичних реформ»

22 грудня 11:04

Президент Росії Дмитро Медвєдєв оголосив про перехід до масштабних демократичних реформ. Звертаючись з посланням до Федеральних зборів, він запропонував провести комплексну реформу політичної системи.

 

«Я чую тих, хто говорить про необхідність змін, і розумію їх. Треба дати всім активним громадянам можливість участі у політичному житті», - підкреслив Д.Медвєдєв.

Насамперед президент Росії заявив про необхідність повернення до виборів губернаторів шляхом прямого голосування.

Окрім того, російський лідер запропонував скоротити кількість підписів, необхідних для реєстрації кандидата у президенти РФ, до 300 тис. осіб. Він додав, що для кандидатів від непарламентських партій цей поріг буде ще нижчим - всього 100 тис. підписів. Відзначимо, що у даний час для реєстрації кандидата у президенти РФ потрібно 2 млн підписів.

Систему виборів до Держдуми, вважає президент, також необхідно змінити. Д.Медвєдєв запропонував ввести пропорційне представництво у 225 округах. «Цей захід дозволить кожній території мати свого безпосереднього представника у парламенті. Зараз, на жаль, деякі суб'єкти Федерації не мають жодного депутата, обраного місцевими жителями», - сказав він.

Д.Медвєдєв також вважає за необхідне ввести спрощений порядок реєстрації партій. Він пояснив, що така реєстрація повинна проводитися «за заявкою від 500 осіб, які представляють не менше 50% регіонів країни».

Представництво політичних партій у виборчих комісіях, на думку російського лідера, має бути розширено. Окрім того, партії повинні отримати можливість відкликати своїх представників у комісіях достроково у разі потреби.

Голова держави також запропонував змінити порядок формування центральних і територіальних виборчих комісій. Відповідні проекти буде внесено до Державної думи найближчим часом.

Зазначимо, що повернення до прямих виборів губернаторів і реєстрація опозиційних партій входили до числа вимог учасників мітингу «За чесні вибори», що відбувся на Болотній площі Москви 10 грудня.